News55

Vad drömmer hundar om och hur drömmer de?

Två sovande hundar. Vad vet vetenskapen om hur hundar drömmer? Forskare vet så klart inte allt, men de vet en del.
Vad vet vetenskapen om hur hundar drömmer? Forskare vet så klart inte allt, men de vet en del. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

När hundar sover kan de släppa ifrån sig små skall eller röra på benen och tassarna, vi vet att det beror på att de drömmer, vad de drömmer är dock svårare att veta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare som studerar hundars beteende menar att det är möjligt att dra slutsatser om vad hundar drömmer om baserat på vad de är besatta av när de är vakna, det skriver Pet é Pop.

Kan dra slutsatser

Neuroforskaren Michel Jouvet studerade på 1960-talet katter med skador på en del av hjärnstammen som ansvarar för muskelatoni, hjärnbryggan, eller pons, som bland annat förhindrar att vi rör oss under den sömnfas som kallas REM-sömn, eller drömsömn.

Han fann att dessa katter hoppade och klöste trots att de tekniskt sett sov, vilket tydligt signalerade att de drömde om att de var ute och jagade.

Det här gör att det även går att dra slutsatser om vad hundar drömmer om, helt enkelt sådant som de gillar att göra när de är vakna, det kan vara att hitta matbitar på golvet, leka med andra hundar eller att deras ägare klappar dem.

David M. Peña-Guzmán, professor i i vetenskapsfilosofi vid San Francisco State University i USA, menar att det aldrig kommer finnas något absolut bevis för att hundar eller andra djur drömmer.

“Det handlar inte om att hitta det där ultimata beviset som kommer att hjälpa eller stjälpa frågan om djurdrömmar. Det handlar snarare om att analysera en komplex väv av bevisstöd”, säger han till Popular Science.

ANNONS

Nosen styr drömmen

ANNONS

En hunds nos innehåller hundratals miljoner luktreceptorer, våra mänskliga näsor innehåller som jämförelse cirka sex miljoner luktreceptorer.

Enligt experter på hundars beteende upplever hundar världen genom lukter, så hur de upplever sina drömmar kan vara helt annorlunda än hur vi upplever våra.

David M. Peña-Guzmán tycker att det är rimligt att anta att hundar upplever sina drömmar genom lukter.

Det här gör att vi kanske aldrig kan veta exakt vad en hund drömmer om eller hur de upplever sina drömmar.

Medvetenhet

David M. Peña-Guzmán säger att med det vi vet om hundars känslor, sociala liv och minne, kan vi avgränsa vad som kan vara möjligt för dem att uppleva i sina drömmar.

Han menar dock att: “så snart du rimligtvis kan tillskriva drömmar till en varelse, måste du automatiskt tillskriva medvetenhet”, det skriver Popular Science.

“Att drömma är en inre verklighet som upplevs. Och det är vanligtvis det vi menar med medvetande” säger han till Popular Science.

ANNONS

Lika människor

Precis som människor har hundar drömsömn med snabba ögonrörelser, när deras hjärnaktivitet ser väldigt mycket ut som den gör när de är vakna. 

Det är då människor drömmer och det är förmodligen samma sak med hundar.

När det gäller sömn är människor och hundar faktiskt så lika att en studie dragit slutsatsen att vi kan lära oss om mänsklig sömn genom att studera hjärnaktiviteten hos sovande hundar.

Sören tar hem titeln “årets blodgivarhund”

Den engelska springer spanieln Sören, 7 år, har under torsdagen uppmärksammats i TV4 – han är nämligen årets blodgivarhund.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS