News55

Expert: Undvik denna hundras – håller du med?

Artikelbild
Proffset som uttalar sig i artikeln nämner särskilt en hundras som familjer gör klokt i att inte skaffa. Håller du med honom eller tycker du att han pratar smörja? (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

En populär hundtränare med nästan en miljon följare på TikTok väcker stor uppmärksamhet med sitt uttalande om att den här hundrasen inte är bästa valet för aktiva hushåll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots deras charm och samarbetsförmåga menar han att cocker spaniels höga energinivåer ofta är svåra att hantera i ett hektiskt hushåll, skriver The Mirror.

“Jag älskar spaniels, men inte i alla hem”

Efter att ha fått kritik från en tittare som frågade om han “hatade spaniels”, förtydligar hundtränaren Will Atherton sin åsikt.

“Det är inte så att jag ogillar spaniels, tvärtom”, säger han.

Han berättar om sina egna erfarenheter, särskilt som tränare.

“Att se en spaniel jaga byte genom högt gräs och häckar är en fantastisk syn”.

Två cockerspanielvänner
Cocker spaniels är charmiga hundar, men lämpar sig bättre för personer som har tid och är beredda till stort engagemang, hävdar experten i artikeln. (Foto: Pexels)
ANNONS

För mycket energi för familjelivet

ANNONS

Trots sin uppskattning påpekar han att det är just deras höga energinivå som kan bli ett problem.

“Problemet är att när man skaffar ett sådant energiknippe till ett hektiskt hem där alla familjemedlemmar är upptagna, så fungerar det oftast inte”,” förklarade han för”, förklarar han för The Mirror.

Will Atherton passar på att berätta att han inte skulle vilja ha en cocker spaniel i sitt eget hem med tanke på deras behov av ständigt engagemang och motion.

Forskning innan hundköp

En annan TikTok-följare erkänner att bristande förberedelser lett till utmaningar:

“Vi skaffade en cocker spaniel utan att ha gjort ordentlig research. Nu är han överfull av energi, men vi klarar oss på något sätt – även om han är galen!”

Will Athertons ärliga åsikter belyser att cocker spaniels är en härlig ras som bör köpas av rätt personer med engagemang, intresse och tid. För många familjer finns tyvärr inte resurserna.

Engelsk cocker spaniel kan få hjärtproblem

ANNONS

En sak som man ska vara medveten om är att cocker spaniels löper större risk att utveckla hjärtproblem vilket kan leda till hjärtsvikt. Detta på grund av att rasen kan få taurinbrist (se länk under artikel).

Taurin är en aminosyra som spelar en viktig roll för flera kroppsfunktioner, främst för hjärta och ögon. Kroppen hos många hundar kan producera taurin på egen hand, men vissa raser som engelsk cocker spaniel har sämre förmåga att producera och bibehålla tillräckliga nivåer.

Det är därför viktigt att tänka på att skaffa rätt foder, men samtidigt vara medveten om eventuella veterinärkostnader som kan uppstå.

Läs också:

Därför kan din favorithund få hjärtproblem

Dyra veterinärer i Sverige gör att hundägare reser till Spanien

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS