News55

Här är 20 berömda hundar i Hollywood

Hunden Pal som Lassie i filmen Lassie på äventyr från 1943, kanske en av de mest kända rollerna för hundar och som har spelats av flera andra efter Pal
Hunden Pal som Lassie i filmen Lassie på äventyr från 1943, kanske en av de mest kända rollerna för hundar och som har spelats av flera andra efter Pal. (Foto: Wikimedia Commons CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Hundar kan både få oss att skratta och att gråta och filmer med hundar i rollistan kommer nästan garanterat göra publiken känslomässigt engagerad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att hylla några av alla älskade hundskådespelare har Dogster sammanställt en lista med 20 hudar som bidragit betydligt till den film eller tv-serie de medverkade i.

Den första kända hundskådespelaren

Chäfern Etzel von Oeringen föddes den 1 oktober 1917 och utbildades till polishund i Berlin och assisterade tyska Röda Korset under första världskriget. 

Han kom till USA för att delta i en hundutställning, där filmregissören Laurence Trimble upptäckte och tränade honom för fyra av sina filmer.

Han blev berömd under artistnamnet Strongheart och har varit med i sex filmer: ”The Silent Call.” 1921, ”Brawn of the North” 1922, ”The Love Master” 1924, ”White Fang” 1925, ”North Star” 1925 och ”The Return of Boston Blackie” 1927.

Filmen från 1927 är enligt Hundens Allehanda troligtvis den enda som finns bevarad.

Etzel von Oeringen anses vara historiens första kända hundskådespelaren och dog tragiskt 1929 i en olycka under en filminspelning. Han har fått en stjärna på. 1724 Vine Street, ”Hollywood walk of fame”.

ANNONS

Chäfern Rin Tin Tin

ANNONS

Rin Tin Tin var med i 25 filmer och är en av de mest kända hundskådespelarna. Han räddades under andra världskriget och fördes till USA av korpral Lee Duncan, som trodde att chäfern skulle bli nästa Strongheart.

Det sägs att Rin Tin Tins popularitet räddade filmbolaget Warner Brothers från konkurs på 1920-talet.

Vid den allra första Oscarsgalan 1929 fick Rin TinTin fler röster för bästa skådespelare men priset gick ändå till en människa, den tyska skådespelaren Emil Jannings.

Staffordshire bullterriern Pal

Pal kallades ibland för Pal the Wonder Dog och blev berömd för rollen som Pete the Pup, eller Petey i de populära komedifilmerna Our Gang som på 1950-talet lanserades som tv-serie, då kallad Little Rascals.

När serien sändes på svensk tv på 1980-talet kallades den för Rackarungar.

Pal, eller Petey, följde med barnen på många av deras äventyr och kunde lätt kännas igen på den svarta ringen han hade runt sitt ena öga.

Den släthåriga foxterriern Skippy

ANNONS

Skippy var en sidekick till de berömda skådespelarna William Powell och Myrna Loy filmerna “The thin Man”, eller Den gäckande skuggan som de kallades på svenska.

Hunden hade tränats att göra bakåtvolter, leka kurragömma, täcka ansiktet och yla på kommando.

Hans karaktär i filmerna, Asta, var en sådan framgång att Skippy hade högsta ersättningen tillsammans med sina medspelare.

Cairnterriern Terry

Terry hade medverkat i andra filmer, men 1939 blev rollen som hanhunden Toto i filmen Trollkarlen från Oz definitivt höjdpunkten i hennes karriär.

Hon var väldigt framgångsrik i filmen och hon bildade ett starkt band till sin medskådespelerska, Judy Garland, som utan att lyckas försökte köpa henne.

Collien Pal

Även collien Pal spelade hanhund när hon 1943 gestaltade hunden Lassie i fimen Lassie på äventyr.

ANNONS

Flera hundar har efter det spelat Lassie, men Pal var den första och den mest berömda. Hennes ursprungliga ägare tog henne till den kända djurtränaren Rudd Weatherwax för att få henne att sluta jaga motorcyklar och skälla.

Det sägs att han inte kunde fixa problemet med motorcykeljagandet, men han tog till sig Pal och hur det gick har mån ga av oss sett i den välkända filmen.

Mastiff-labrador-mixen Spike

Den är hjärtskärande filmen, Old Yeller klarar allt, gjorde många känslomässigt förkrossde. Spike spelar rollen som den glada, hemlösa hunden Old Yeller.

Hunden Spike räddades från ett djurhem av skådespelaren och hundtränaren Frank Weatherwax, som var Rudd Weatherwax bror, alltså han som jobbade med Pal.

Blandrasen Higgins

På 1970-talet var Higgins på topp, han spelades av blandrashunden Benji som hade tränats av den berömda djurtränaren Frank Inn.

Higgins var först med i serien Petticoat junction på 1960-talet och pensionerades efter det, men vid 14 år togs har ur sin pensionering för att spela gatuhunden Benji.

ANNONS

Beasley, en dogue de bordeaux

Beasley spelade 1989 huvudrollen i filmen Turner & Hooch, det är den enda filmen han medverkade i. 

I filmen måste polismannen Scott, spelad av Tom Hanks ta hand om och uppfostra hunden Hooch.

Trots att hundar av den här rasen vanligtvis har en livslängd på fem till åtta år, blev Beasley hela 14 år.

Sankt Bernhardshunden Kris

Kris var huvudhunden i filmen Beethoven, men ytterligare tolv hundar av samma ras var med som som dubbelgångare. 

Alla hundar som användes i filmen ägdes av den berömda skådespelaren Buster Keatons änka, Eleanor Keaton.

Den amerikanska bulldoggen Rattler

ANNONS

Filmen Den otroliga vandringen från 1993 handlar om två hundar och en katt som ger sig ut i USA för att leta efter sina ägare.

Hunden Chance spelas av Rattler och hans röst görs av skådespelaren Michael J. Fox.

Jack russell terriern Moose

Moose spelade hunden Eddie i den populära och prisbelönta tv-serien “Frasier”. Han spelade också huvudrollen i filmen Min hund Skip. 

Moose var känd för sin unika egenhet, att sticka ut tungan, det bidrog till hans karaktär och charm.

Jack russell terriern Max

Filmen ”The Mask” blev en stor framgång och det berodde delvis på hunden Max. Trots att han delade spelade med Jim Carrey, lyckades hunden stjäla showen.

Max valdes till rollen eftersom han var den mest livliga och entusiastiska av alla hundar som provspelade för rollen.

ANNONS

Jack russell terriern Soccer

I den populära barn-tv-serien Wishbone spelade Soccer den älskvärda hunden med samma namn som serien, som berättade historier baserade på klassisk litteratur.

Serien var underhållande och lärorik och Soccer valdes till rollen som Wishbone på grund av sitt uttrycksfulla ansikte.

Golden retrievern Byddy

Buddy hade 1997 en roll i filmen Air Bud – vilken lirare! Han spelade också Comet i ett avsnitt av tv-serien Huset fullt.

Buddy hittades ursprungligen som herrelös och tränades så småningom för olika sporter, vilket i ledde till hans talang för basket. 

Han har även gjort tre framträdanden i David Lettermans show.

Borderterriern Peanut

ANNONS

Hunden Peanut hittades i Los Angeles Animal Services East Valley Shelter och gick från herrelös till känd. 

Han var med i filmen “Anchorman”. 

I uppföljaren ”Anchorman 2″ var en annan herrelös hund med, Quince, han hade hittats på en livsmedelsbutiks parkeringsplats.

Labrador retrievern Clyde

Clyde var med i filmen Marley & jag. Det är en film som har fått många att gråta och det är tack vare hundskådespelaren.

Förutom att vara sorglig innehåller filmen även många humoristiska ögonblick, exempelvis en scen när Marley kissar på soffbordet. 

Det var inte med i manus, men regissören bestämde sig för att behålla det eftersom det var så roligt.

Stewart, en welsh corgi pembroke

ANNONS

I tv-serien Brooklyn Nine Nine spelade Stewart hunden Cheddar, hav var ett perfekt tillägg till de övriga skådespelarna, han upprepade ofta sina misstag under inspelningen och orsakade många skratt.

Mot slutet av seriens tredje säsong gick han tyvärr bort och ersattes då av sin sytster, Stella.

Det var alltså två olika hundar med i serien och det är förklaringen till varför Cheddar inte såg likadan ut hela tiden.

Beaglen Andy

Andy spelar valpen Daisy i John Wick-filmerna, filmerna är kända för sin action och sitt våld, men de handlar också om hundar. 

Hela handlingen i den första filmen drivs på av att John Wicks Beagle-valp Daisys död.

Coco, en carolina dog

I filmen Prey från 2022 spelade Coco rollen som Sarii. Filmen är en del av Predator-serien.

ANNONS

Coco fanns på ett härbärge för hundar och antogs specifikt för rollen trots att han inte hade någon tidigare träning eller erfarenhet från filmbranschen.

Hundar ger företagen konkurrensfördelar

Du möter snart våra fyrfota vänner överallt – på kaféer, restauranger, gallerior och kontor. Med större kundunderlag – som hundarna bidrar till – stärker berörda företag sin konkurrens.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS