News55

Hundar som är lösa i naturen får i vissa fall skjutas

En hund med koppel sitter i skogen. Mellan den 1 mars och den 20 augusti bör hundar hållas kopplade när de är ute i naturen där det finns vilda djur
Mellan den 1 mars och den 20 augusti bör hundar hållas kopplade när de är ute i naturen där det finns vilda djur. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Enligt juristen Nils Hallberg finns det i en del fall en fullt laglig rätt att skjuta hundar som springer lösa i naturen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du är ute med din hund i naturen menar Nils Hallberg att det finns en del saker du bör tänka på, det rapporterar Sveriges Radio.

Han är jurist på Naturvådsverkets friluftsslivsenhet och säger att hunden ska vara kopplad när ni är ute i naturen och att det särskilt gäller under vår, sommar och förhöst.

Paragraf 16 i lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter lyder:

“Under tiden den 1 mars–20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt”.

Naturvårdsverket tolkar det som att hunden måste hållas kopplad om den ska hindras från att springa lös och att endast en extremt väldresserad hund kan få gå lös under den tiden.

“Det går inte att skylla på att, ‘ja men jag var ju bakom hörnet, eller jag såg inte, eller jag visste inte bättre’ utan vad än hunden hittar på så är du som hundägare strikt skadeståndsskyldig”, förklarar Nils Hallberg för Sveriges Radio.

Extra viktigt i norra Sverige

För den som ska resa norrut är det ännu viktigare att hålla koll på sin hund. När ni befinner er i renbetesmarker får den inte springa lös.

ANNONS

“Om den inte går att fånga in på nåt sätt eller att man kan avbryta att hunder driver och jagar renar, då, som yttersta åtgärd, har de full laglig rätt att skjuta hunden på plats”, säger Nils Hallberg till Sveriges Radio.

Enligt Naturvårdsverket får din hund inte heller springa lös när ni är i nationalparker eller naturreservat eller när ni befinner er nära betande djur.

Därför drar hundar i kopplet – här är lösningen

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till varför hundar blir otåliga och drar i kopplet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS