News55

Hundar väller in till Hundstallet

En hund på ett hundstall i USA. I Sverige ökar antalet hundar som kommer in till Hundstallet
En hund på ett hundstall i USA. I Sverige ökar antalet hundar som kommer in till Hundstallet. (Foto: TT/ (AP Photo/The Columbus Dispatch, Courtney Hergesheimer)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

På Hundstallet i Staffanstorp är det alltid full och hundar som behöver omplaceras fortsätter att fullkomligt välla in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fler och fler hundar lämnas in för omplacering, det är en utveckling som tog fart under pandemin och som inte visar några tecken på att avta, det rapporterar SVT Skåne.

År 2023 tog Hundstallets anläggningar i Sverige emot 831 hundar, vilket är en ökning med 45 procent jämfört med 2022.

I prognosen för helåret 2024 räknar organisationen med att ha fått ta emot 1 000 hundar.

Lågkonjunkturen ställer till det

“Jag tror många kämpar för sina hundar in i det sista, men vi har en lågkonjunktur som ställer till det för oss ägare”, säger Marie Leijon till SVT Skåne.

Hon är verksamhetschef på den ideella organisationen Hundstallet i Staffanstorp, där alla 12 platser i dag är upptagna av hundar som väntar på nya hem. Ytterligare sex hundar finns inskriva men bor på tillfälliga jourhem och djurpensionat.

Marie Leijon säger att den enkla förklaringen är att det blivit dyrare att ha hund, både försäkringspremierna och andra kostnader fortsätter att stiga.

Hon säger att exempelvis veterinärkostnader och hundmat har gått upp rejält i pris. En följd av det här är att många av hundarna som kommer till Hundstallet är i sämre skick än de var tidigare.

ANNONS

“Det kan handla om allt från dåliga tänder till tumörer. Sådant måste vi ta på oss att åtgärda innan vi kan omplacera dem”, säger Marie Leijon Till SVT Skåne.

Ska få 60 fler platser

Hittills har Hundstallet i Staffanstorp varit organisationens enda i Skåne, men på grund av att antalet hundar som behöver hjälp hela tiden ökar ska organisationen snart öppna en verksamhet i Örkelljunga.

Marie Leijon berättar att det blir en rejäl ökning i kapacitet.

“Vi går från dagens tolv platser till att förfoga över ytterligare 60 platser. Och vi är inte oroade, vi kommer att fylla varenda en av dem. Vi har alltid fullt, på alla våra stall”, säger hon till SVT Skåne.

De tar hand om gamla hundar som ingen vill ha

Sveriges första äldreboende för seniorhundar heter Black dog foundation och ligger i Orrefors. Här får gamla och utsatta hundar en andra chans.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]