News55

Hundars hjärnor synkar med husse och matte

en kvinna och en hund ser på varandra. När hundar och människor ser varandra i ögonen kan deras hjärnor synkronisera, det visar en ny studie
När hundar och människor ser varandra i ögonen kan deras hjärnor synkronisera, det visar en ny studie. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

Känner du ett starkt band till din hund? Det är inte konstigt, ny forskning visar att hundars och människors hjärnor kan synkroniseras när de ser varandra i ögonen och att synkroniseringen kan öka när de fäster sig vid varandra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det känt att när människor interagerar socialt synkroniserar deras neuroners aktivitet, särskilt i hjärnans frontallob, vilket indikerar att de uppmärksammar varandra, det skriver Independent.

Tidigare studier har identifierat de regioner i mänskliga hjärnor som blir inblandade när människor klappar och uppmärksammar sina hundar känslomässigt. 

Studie om hjärnsynkronisering

Nu visar en ny studie att en liknande synkronisering kan skapas mellan människor och deras hundar när de ser varandra i ögonen.

I den nya studien parades tio beaglar ihop med okända människor i fem dagar. Forskarna analyserade aktiviteten i hundarnas och människornas hjärnors nervceller med hjälp av EEG-undersökningar.

Studien visar att synkroniseringens styrka ökade när förtroendet mellan människa och hund ökade under de fem dagarna.

En kontrollgrupp skapades av människor och hundar som fick stanna i samma rum, men som inte interagerade med varandra.

Studien indikerar att när vi klappar en hund leder det till synkronisering i parietalregionen, som även är involverad när vi är uppmärksamma.

ANNONS

När hundar och människor knyter an och lär känna varandra, kan synkroniseringen enligt forskarna bli starkare. Forskarnas analys tyder på att den mänskliga hjärnaktiviteten leder och att hundens hjärnsignaler följer.

ANNONS

Autismliknande störning

Enligt forskarna kan vissa genetiska mutationer som har liknande egenskaper som autismspektrumstörning, göra att hundar har symtom på sociala funktionsnedsättningar.

Hos sådana hundar kan det finnas en förlust av synkroniserad hjärnaktivitet och minskad uppmärksamhet under sociala interaktioner.

“Hundar med Shank3-mutationer, som representerar en lovande komplementär djurmodell av autismspektrumstörningar, visar en förlust av koppling mellan hjärnan och minskad uppmärksamhet under interaktioner mellan människa och hund”, skriver forskarna i studien.

Behandling med LSD

Den här abnormiteten kan vändas med hjälp av en enda behandling med psykedelisk LSD.

”Det finns två implikationer av den aktuella studien: den ena är att den störda synkroniseringen mellan hjärnan kan användas som en biomarkör för autism. Den andra är att LSD eller dess derivat kan lindra de sociala symtomen på autism,” säger Yong Zhang till Independent. 

ANNONS

Han är en av studiens författare vid den kinesiska vetenskapsakademin i Peking.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS