News55

"Jobbiga" hundar kan bli bra polishundar

Polisens hundförare Hannah Bergelin med sin malinois Översten, som bott hos henne sedan han var valp. I Sverige bor polishundarna oftast hos sina hundförare
Polisens hundförare Hannah Bergelin med sin malinois Översten, som bott hos henne sedan han var valp. I Sverige bor polishundarna oftast hos sina hundförare. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Vilka egenskaper ska en hund ha för att bli polishund? Enligt Polisen kan hundar som omplaceras för att deras ägare uppfattar dem som jobbiga passa bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen har brist på polishundar och menar att energin hos hundar som upplevs som jobbiga kan kanaliseras till arbetsuppgifter, det rapporterar SVT.

Den tekniska utvecklingen har gått framåt men Polisen behöver fortfarande hundar, det finns cirka 400 polishundar i Sverige.

Efterlyser fler hundar

Polisen har ett ständigt behov av polishundar och efterlyser fler.

I SVT:s tvprogram Veckan, med Camilla Kvartoft och Leif GW Persson, berättade polisen och hundföraren Hannah Bergelin att det exempelvis kan vara hundar som omplaceras av privatpersoner.

“Ibland är det omplaceringshundar som kommer till oss som har varit ute i familjer där familjen tycker att de är alldeles för jobbiga, så man inte ens kan ha dem i möblerade rum”, säger hon i tvprogrammet, skriver SVT.

Hundar som gillar människor

“En jobbig hund där, kan bli en bra polishund för då kan vi kanalisera den energin till en arbetsuppgift, många tror att vi behöver arga eller lite lömska hundar. Det är snarare tvärtom, vi behöver hundar som gillar människor, gillar att hitta människor”, fortsätter hon i tvprogrammet.

ANNONS

Hon förklarar vidare att de hundar polisen behöver också behöver vara modiga och nyfikna eftersom de kan hamna i hotfulla situationer.

Om hundarna blir rädda behöver de direkt kunna övervinna det så att de kan gå in och arbeta.

Cleo skulle avlivas – är nu polishund

Cleo, en tvåårig belgisk vallhund, hittades undernärd och fastbunden – nu har den övergivna hunden blivit polishund.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS