News55

Kan du inte ta med din hund på semestern? Här är tre tips

Kan du inte ta med din hund på semestern? Här är tre tips
Det är inte alltid som hunden kan gå med på semestern. Men en expert har tips om alternativa lösningar. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Sommaren och semestern närmar sig. Kanske med en viss bävan för de som har hund som inte kan tas med. Här är tre tips på lösningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundägare kan ha en del problem när det kommer till resor. En Novusundersökning som genomförts på uppdrag av Mars Petcare Sverige visar att 42 procent av hundägarna väljer att stanna hemma från semesterresorna om det inte är möjligt att ta med sin hund. Den resterande delen har hittat andra lösningar för att kunna åka på semester. Det finns en del att ta i beaktande.

– Om du väljer att semestra utan ditt djur ska du vara medveten om att det också har behov som måste tillgodoses medan du är borta. De får inte känna sig bortglömda. De ska vara i goda händer, matas ordentligt och få sina fysiska och mentala behov tillgodosedda genom daglig aktivering – precis som vanligt på vardagar. Det kan lösas på flera sätt, säger Lotte Evers, marknadschef på Agria Djurförsäkring till Härliga hund.

Tre tips

Lotte Evers tipsar om några alternativ som hon anser är en bra lösning:

  • Djurpassning. Det bästa är att någon ansvarsfull vuxen hundpassare du litar på flyttar in i ditt hem medan du är borta. På så vis kan din hund få vara i sin vana miljö och de vardagliga rutinerna kan bibehållas.
  • Vänner och familj. Om hemmet och omgivningarna är lämpliga kan detta vara ett bra alternativ. Hundar bör dock inte lämnas ensamma i ett främmande hus, de känner sig inte trygga med att vara ensamma på nya platser. Det är viktigt också att huset är säkrat så att hunden inte kan smita ut, likaså att uteområdet har en bra inhägnad.
  • Pensionat. För den som väljer detta alternativ är det viktigt att vara ute i god tid då många djurpensionat blir fullbokade långt innan högsäsongen närmar sig. Kontrollera också krav på till exempel vaccinationer och avmaskning. Undersök pensionatets hygien och utomhusgård. Annat som bör kollas upp är hur mycket kontakt personalen har med djuren. Även om det finns möjlighet att ta med sitt eget foder. En god idé innan semestern är att låta hunden komma och göra en provövernattning för att se hur den reagerar och trivs med vistelsen. Ha även en “plan B” ifall din hund skulle bli sjuk eller plötsligt inte trivs under din semester.

Läs mer:

Här får du ta med din hund till stranden

Forskning: Så får du din hund att åldras hälsosamt

ANNONS

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS