News55

Katter blir sjuka om de äter detta

KaTTER HAR ETT KÄNSLIGARE MATSMÄLTNINGSSYSTEM
Katter har ett känsligare matsmältningssystem än människan och är naturligt kräsna med vad de äter. (Foto: Mermek Avitia / Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 21 juni 2024

Katter är i regel mycket kräsna och äter inte vad som helst. Till skillnad från hundar har katten en inbyggd försiktighet som kanske räddar den från förgiftning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här kommer en lista över produkter som katten inte bör få i sig. Choklad toppar listan.

Katter har känsligare matsmältningssystem än människan, och vissa produkter ska man undvika helt att ge sin katt. Trots att katten är kräsen och inte äter vad som helst, skulle den gissningsvis inte undvika en kvarglömd chokladbit. Petsradar rapporterar.

Choklad

Choklad innehåller kakao som till viss del består av teobromin, ett ämne som många djurarter inte tål. Hundar och katter verkar vara extra känsliga. Symtom kommer som regel inom 24 timmar genom kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet och hjärtklappning.

Ju mörkare choklad, ju mer teobromin finns i chokladen. Det är viktigt att inte glömma choklad framme någonstans eftersom djur i regel tycker om söta smaker.

Katter är till motsatsen av hundar, mycket kräsna med vad de äter och därmed naturligt försiktiga med vad de äter.(Foto: Serena Koi/Pexels)
ANNONS

Mjölk

Katter är laktosintoleranta och kan få magbesvär om de dricker vanlig grädde eller mjölk, men som alternativ kan man ge dem laktosfria produkter.

ANNONS

Kattungar dricker sällan sin modersmjölk under mer än ett par veckor och därmed är katter inte alls vana vid mjölkprodukter Den enda vätska som är bra i vuxen ålder är därför vatten.

Katter sover mycket
Katter har ett enormt sömnbehov. De kan sova stora delar av dygnet, men sover extra mycket på vintern. (Foto: Александар Цветановић/ Pexels)

Lök

Katter bör inte få i sig någon lök alls. Det spelar ingen roll om den är rå eller tillagad; den är onödig och dålig för katten.

Om katten får en lökförgiftning skadas cellväggen i de röda blodkropparna, vilket leder till hemolytisk anemi, blodbrist. Det kan även orsaka irritation i tarmkanalen med magsmärtor. Om katten regelbundet äter mindre mängder lök eller vitlök kan den bli lökförgiftad.

Katter äter gräs ibland
Katter äter emellanåt gräs för att kräkas upp hårbollar som de får i sig när de slickar pälsen. (Foto: Septimiu Lupea/ Pexels)

Citrusfrukter

Medan bananer finns med på den så kallade säkra listan, finns det vissa frukter som du aldrig ska ge din katt, och det inkluderar: Citrusfrukter (apelsin, mandarin, citron, grapefrukt, lime osv.)

ANNONS

Liksom många andra livsmedel som nämns i den här artikeln kan citrusfrukter orsaka allvarliga matsmältningsproblem, med kräkningar och diarré som följd.

Läs också:

Vilka katter passar bäst för äldre? Här är några tips

Husdjuret vi älskar allra mest

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS