News55

Köp inte en hund på nätet som du köper andra produkter

Det är främst små populära hundraser som exempelvis pomeranian, till vänster och bichon frisé, till höger, som kriminella som smugglar hundar fokuserar på
Det är främst små populära hundraser som exempelvis pomeranian, till vänster och bichon frisé, till höger, som kriminella som smugglar hundar fokuserar på. (Foton: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 feb. 2025Publicerad: 19 feb. 2025

Det är efterfrågan som styr hur många hundar som ska behöva plågas genom att födas upp under hemska förhållanden och smugglas in i landet på fruktansvärda sätt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Tullverket stoppades över 300 smuggelhundar vid Sveriges gräns förra året. Smugglare som utan skrupler vill tjäna pengar på hundar fokuserar mest på små populära hundraser, som bichon frisé, fransk bulldog, malteser och pomeranian, det skriver Aftonbladet.

Tullverket skriver i ett mejl till News55 att 326 hundar stoppades i tullen år 2023, men det är bara en liten del av alla valpar som smugglas in i landet som upptäcks i tullen.

“Vi stoppar hundar på gränsen och i vissa fall utreder vi ärenden där man misstänker hundsmuggling men där upptäckten görs i landet. Mörkertalet, det vill säga de fall som inte upptäcks är sannolikt ganska stort”, skriver Tullverket i ett mejl till News55.

Var fjärde hund

Hundstallet, som hjälper, vårdar och omplacera utsatta hundar har märkt av att de får in fler hundar som de misstänker är smuggelhundar.

Enligt Erika Garmelius, som är kommunikationsansvarig på Hundstallet har var fjärde hund de får in en bakgrund som är oklar där risken att hunden är smugglad och bär på smittsamma sjukdomar är stor.

Hundstallet driver nu ett folkbildande initiativ mot hundsmuggling kallat Värd att vänta på.

Syfte är “att informera om den allvarliga problematiken med hundsmuggling, stärka hundköpares kunskap för tryggare hundköp, samt påverka politiker att verka för starkare EU-lagstiftning och ett ökat samarbete mellan berörda aktörer för att motverka hundsmuggling”, skriver Hundstallet.

ANNONS

Erika Garmelius menar att smuggling är systematiskt djurplågeri och ett stort samhällsproblem.

ANNONS

Göder organisrad brottslighet

Förutom att hundar lider genom att de föds upp under hemska förhållanden och transporteras på fruktansvärda sätt, bidrar illegala hundsmuggling även till att organiserad brottslighet tjänar pengar.

Dessutom ökar illegal hundsmuggling risken att den dödliga sjukdomen rabies förs in och sprids i Sverige.

“Om vi får rabiessmitta i Sverige skulle det kunna få stora konsekvenser för både djur och människor. Smittan kan drabba alla varmblodiga djur och kan smitta människor framförallt via bett”, sade Emelie Pettersson, på Statens veterinärmedicinska anstalt till Aftonbladet i december.

Efterfrågan styr

Håkan Hansson, biträdande enhetschef, Tullverkets kontrollavdelning Syd, förklarar att det är efterfrågan som styr hundsmugglingen och att så länge människor fortsätter köpa smuggelhundar kan ingen myndighet stoppa den här illegala verksamheten.

“Var inte blåögd. Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter”, sade han till Aftonbladet.

ANNONS

Antalet hundar som stoppas i tullen har minskat, men Tullverket förklarar att det beror på att efterfrågan på hundar ökade under pandemin.

“Under pandemin ökade efterfrågan på hundar och vi såg det i våra siffror, Under det första året efter den ryska invasionen av Ukraina fick vi hit ukrainska hundar som saknade sina papper och där ett beslut av en veterinär vid gränsen behövdes”, skriver Tullverket i sitt mejl.

De tillägger att det för de ukrainska hundarna ofta handlade om hemkarantän.

År 2021 stoppade Tullverket 523 hundar i tullen och år 2022 stoppades 552 hundar.

Undvik att köpa en smuggelhund

En smuggelhund föds upp under hemska förhållanden i valpfabriker och de tas ofta från sina mammor för tidigt och transporteras till Sverige i trånga utrymmen, många dör på vägen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS