News55

Kyrkan lindrar sorgen när husdjur går bort

Djurkyrkogård
Svenska kyrkan i Umeå lindrar sorgen när husdjur går bort. På bilden syns en djurkyrkogård utanför San Francisco. (Foto: Dave Parker/Wiki Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Att förlora ett husdjur innebär sorg och saknad. Diakonessan Irja vid svenska kyrkan lindrar djurägares sorg genom stödsamtal när de förlorat sin vän.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det spelar egentligen ingen roll vilken djurart det rör sig om. Det viktiga är anknytningen och relationen som utvecklats mellan husdjuret och ägaren. Vilken betydelse djuret haft är också viktigt, skriver bloggen Dog News som refererade nyheten från SVT.

Hundägare upplever ofta hundars vilja att försöka trösta om de märker att någon är ledsen och mår dåligt, vilket är en förklaring på nära band som ofta skapas.

Diakonen Irja

Diakonessan Irja Wikström lyfter fram betydelsen av att få uttrycka sorg efter att ha förlorat någon man älskar, oavsett om det är ett djur eller en människa.

På eget initiativ har hon startat stödverksamhet genom samtal för att stötta sörjande husdjursägare i Umeå. Genom att öppet bjuda in till samtal erbjuder hon en plattform där djurägare kan dela sina känslor och få stöd.

Hon har lagt märke till att personer som sörjer ett husdjur ofta upplever att deras sorg inte tas på allvar och därför känner sig ensamma i sin sorg.

ANNONS

Efterfrågan stor

Efterfrågan har visat sig stor. Sedan hon startade sin sidoverksamhet har folk hört av sig från Sveriges alla hörn i sin önskan att få prata om jobbiga förluster av husdjur.

ANNONS

Wikström berättar att var och en som hör av sig får själv bestämma vad de ska prata om under sin samtalstid, oavsett om det handlar om själva dödsfallet, tiden efter eller hur de hanterar sin sorg.

Organiserade en träff

Förra året organiserade hon en träff för sörjande husdjursägare i Ålidhemskyrkan och planerar en ny sammankomst i oktober i år.

Husdjursägare får chansen att tända ett ljus för sina bortgångna vänner och delta i en ceremoni. Det ger dem chansen att bearbeta sin sorg på att andligare sätt och därmed på ett lite djupare plan än de kanske tidigare kanske erfarit.

Läs också:

Därför får hunden dig att må bättre

Husdjuret vi älskar allra mest

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS