News55

Nya rön: Så blir hunden och katten kompisar

En hund och en katt ligger i en soffa. Forskare har tittat på hur du bäst introducerar en ny valp för din katt
Forskare har tittat på hur du bäst introducerar en ny valp för din katt. (Foto: Undplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Att förhindra att en hund och en katt slåss som just hund och katt kan handla om hur du först introducerar dem för varandra, det tyder ny forskning på.

ANNONS
ANNONS

Dogs Trust har har tittat på samspelet mellan hundar och katter som en del av sin Generation Pup-forskning, det skriver Independent.

Introduktionen viktig

Om du planerar att ta hem en ny valp till din katt bör du låta dem vänja sig vid varandra gradvis snarare än att omedelbart sätta ihop dem, det tyder resultaten av den nya studien på.

Studien fann att sådant som hur snabbt djuren introduceras och en valps ålder kan påverka hundens beteende mot katter.

Forskningen visade att 20,1 procent av husdjursägarna omedelbart introducerar en ny valp för sina befintliga katter, och att cirka 18,9 procent gör det på mindre än två timmar.

Men, sannolikheten för att de skulle komma överens ökade avsevärt med gradvisa introduktioner mellan valpar och katter.

ANNONS

Bäst med yngre valpar

Enligt studiens resultat är valpar, särskilt de som är yngre än 12 veckor, som introducerats för katter under mer än en dag lugnare och snällare, vilket kan bidra till att djurens förhållande blir mer harmoniskt.

ANNONS

Rachel Casey är veterinär, forskare och djurbeteendespecialist samt chef för strategi och transformation på Dogs Trust.

Hon säger att rådet är att introduktionen verkligen görs gradvis och att det bästa är att katten har möjlighet att komma undan, exempelvis någonstans högt upp så att den inte behöver känna sig hotad av valpen.

“Och vad du verkligen behöver lära valpen är att vara lugn i kattens närvaro”, säger hon till nyhetsbyrån PA Media, skriver Independent.

“Så du vill introducera dem vid en tidpunkt och på en plats där alla sitter ned och det är riktigt tyst, och förmodligen ha valpen i koppel och distrahera den med något, så att du gör introduktionen gradvis”, fortsätter hon till PA Media, enligt Independent.

I studien var mindre än 10 procent av de valpar som introducerades för katter lugna och avslappnade.

Stor studie

Rachel Casey tillägger att de allra flesta hundar visar “oönskat” beteende när de först introducerades för en katt, som att vara aggressiva, jaga katten eller leka med den när den inte ville leka.

Hon säger vidare att det som verkligen var viktigt för att valparna skulle visa den typ av beteende vi vill, ett lugnt och avslappnat beteende, var den gradvisa introduktionen, men också om de var yngre.

ANNONS

I den brittiska Generation Pup-studien, som är den största i sitt slag i Storbritannien, var mer än 9 500 valpar redan inskrivna och hos cirka 4 500 av dem fanns det en interaktion mellan hund och katt.

Tips: Så får du katt och hund att funka ihop

Katter och hundar kan vara vänner men vare sig du tar hem en ny katt till din hund eller en ny hund till din katt är det viktigt att du introducerar dem på rätt sätt.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS