News55

Hjälp till – då förstår hunden vad du säger

En hund tittar och lyssnar. När du pratar med din hund hjälper du den att bättre förstå dig om du tänker på det som en studie kommit fram till genom att mäta hundars och människors hjärnvågor
När du pratar med din hund hjälper du den att bättre förstå dig om du tänker på det som en studie kommit fram till genom att mäta hundars och människors hjärnvågor. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Har du någonsin undrat om din hund förstår vad du säger? I så fall är du inte ensam för det är många som undrar det, även forskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ändrar du din röst när du pratar med din hund? Det kan verka fånigt, men det har visat sig att det är en viktig del i kommunikationen mellan olika arter, särskilt när människor pratar med hundar, skriver Earth.

En studie som utforskar hur hundar och människor bryter ned kommunikationsbarriärer mellan arter ger en spännande inblick i frågan om hundar förstår när vi människor pratar med dem.

Skillnader i hjärnan

Eloïse Déaux är forskare inom området djurbeteende och neurovetenskap vid universitetet i Genève. Enligt henne hjälper den här förändringen av rösten till att överbrygga klyftan mellan hundars och människors talhastigheter.

”Människor saktar ner sitt tal när de tilltalar sina husdjur, det är en modifiering som för dem närmare hundens typiska talhastighet och kan underlätta förståelsen”, säger hon till Earth.

Det här beror inte bara på anatomiska skillnader utan också invecklade mekanismer i hjärnan, särskilt de elektriska mönster i hjärnan som är resultatet av neuronernas synkroniserade aktivitet, så kallade neurala svängningar.

ANNONS

Undersökte hjärnvågor

Med hjälp av elektroencefalografi, EEG, undersökte forskarna hundars och människors hjärnvågor som svar på ljud.

ANNONS

Hjärnvågor, eller nervoscillationer, kategoriseras efter sin frekvens. Det finns fem olika typer av hjärnvågor, en del av dem har höga frekvenser och andra har låga.

Varje frekvens spelar en unik roll i kognitiva mekanismer. I mänsklig språkförståelse kodar exempelvis gammavågor fonem, thetavågor hanterar stavning och deltavågor hanterar intonation.

Thetavågor, är hos människor kopplade till akustisk förståelse, men hos hundar domineras den processen av långsammare deltavågor.

Det tyder på att hundar bearbetar mänskligt tal i en långsammare takt, och därför har svårt att förstå om vi talar snabbt.

Använde inlärda kommandon

Människor kan enkelt rapportera vad de förstår av ett ljud, men att veta vad hundar förstår är en helt annan sak.

Forskarna använde tal som bestod av kommandon så att de kunde mäta hundens förståelse genom att se om den lydde kommandona.

Med det tillvägagångssättet förändrade forskarna de inspelade meningarna och saktade ned eller påskyndade talets hastighet.

ANNONS

Forskarna fann att hundar misslyckas med att lyda kommandon som sägs för snabbt och att hundar kan bearbeta mänskligt språk, men bara om det är i deltabandet, som ligger på mellan 1 och 3 Hertz.

Studien föreslår att människor och hundar har utvecklats tillsammans för att kommunicera effektivt med varandra och att den här anpassningen kan vara unik mellan dem.

Förutom att förbättra förståelsen av kommunikationen mellan människor och hundar, kan studiens resultat även bidra till mer effektiva träningsmetoder.

Snackar du med ditt husdjur? Då är du normal

Att förmänskliga vår omgivning har blivit en stor del av vår kultur och börjar redan när vi är bebisar och får våra första gosedjur som blir viktiga. Att prata med husdjur har därför blivit naturligt.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS