News55

Så introducerar du en valp för din gamla hund

Det kan vara svårt att introducera en ny valp om du har en äldre hund, här ger en hundtränare några tips
Det kan vara svårt att introducera en ny valp om du har en äldre hund, här ger en hundtränare några tips. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

Det kan ibland vara svårt att ta hem en ny valp när det redan finns en vuxen hund i hemmet, en hundtränare ger här några tips på hur du kan göra för att hundarna ska bli vänner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du har en vuxen hund, särskilt om den är äldre, kan det vara utmanande för den att få hem en valp, det skriver Pet é Pop.

Svartsjuka

“Precis som vi människor kan hundar känna sig osäkra när en ny familjemedlem, som ett nytt syskon, kommer in, särskilt om de känner att deras band med dig kan förändras”, säger hundtränaren Cathy M. Rosenthal till tidningen San Antonio Express-News, skriver Pet é Pop.

Hon menar att det är förståeligt om din äldre hund visar tecken på svartsjuka och att om den morrar är det ett sätt att försöka hålla valpen på avstånd.

Din hund kan också börja kräva mer uppmärksamhet från dig. De här beteendeförändringarna beror på att din hund känner sig osäker.

ANNONS

Ge hunden ensamtid

Enligt Cathy M. Rosenthal kan du dock med lite tålamod och några extra försiktighetsåtgärder hjälpa din äldre hund att anpassa sig till din nya valp.

“Det viktigaste är att se till att hunden känner sig trygg i sin relation med dig. Ge den mycket ensam tid med dig under promenader, lekstunder eller vid mysstunder. Detta kommer att påminna hunden om att den fortfarande är en värdefull och älskad familjemedlem”, säger hon till San Antonio Express-News, skriver Pet é Pop.

ANNONS

Positiv förstärkning

Hon rekommenderar att du använder positiv förstärkning varje gång din äldre hund är lugn när den är i närheten av din nya valp, belöna den med beröm, godsaker och klappar.

Det kommer enligt henne hjälpa din hund att associera valpen med positiva saker och lindra känslor av svartsjuka.

Det kan vara bra att skapa separata utrymmen för hundarna där de var för sig kan dra sig undan och vara för sig själva.

Träna tillsammans

Du kan använda interaktiva leksaker för att hålla hundarna engagerade, pusselleksaker eller tuggben är bra för att hålla dem upptagna och det kan minska rivalitetskänslor.

Det kan också hjälpa att träna hundarna tillsammans, då känner din äldre hund sig inkluderad och du skapar en positiv koppling mellan de två hundarna.

Cathy M. Rosenthal säger att det är normalt med en anpassningsperiod och att hundarna med din vägledning och trygghet kan lära sig att komma överens och bli goda vänner.

ANNONS

Expert: Hemarbete ger hundar beteendeproblem

De flesta hundägare som jobbar hemifrån är glada över att kunna vara mer med sina hundar, men en expert varnar för att hemarbete kan leda till separationsångest och beteendeproblem hos husdjuren.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS