News55

Så kloka är hundar – minns namn på saker

Hundars språkminne
Hundar har ett språkminne, men det är oklart varför vissa raser har starkare kognitiv förmåga än andra att lära sig namn och ord. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Hundar kan lära sig namn på saker. Ny forskning visar att vissa hundar kan komma ihåg namnet på leksaker, även efter två års uppehåll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dessa upptäckter ger nya insikter i hundars kognitiva och språkliga förmåga.

Forskning från Eötvös Loránd University i Ungern har visat att vissa hundar kan komma ihåg namnet på leksaker, även efter att inte ha sett dem under två års tid, rapporterar The Guardian.

Hundars minneskapacitet

Denna förmåga, som tidigare upptäckts hos vissa intelligenta hundraser, omfattar border collien Chaser, som lärt sig namnet på över 1 000 föremål. Den nya studien stärker bevisen på att vissa hundar har en imponerande förmåga att lagra namn och ord i långtidsminnet.

Shany Dror, huvudförfattaren bakom studien, förklarade att hundars minne registrerar saker om de upprepas ofta, till exempel vid lek och att dessa lagras på ett djupare plan i minnet.

Det innebär att de kan minnas namn över lång tid, vilket är en intressant upptäckt.

ANNONS

Experimentet bekräftade teorin

I studien deltog fem hundar som tidigare lärt sig namnet på tolv olika leksaker. De lades undan i två år och när de åter togs fram igen visade det sig att de fortfarande kunde komma ihåg namnen på flera av dem.

ANNONS

Ägarna bad sina hundar att hämta några av leksakerna från en hög där de blandats med en massa andra leksaker, och resultaten visade att de i genomsnitt valde rätt i 44 procent av fallen. Ett par av hundarna valde rätt i 60 procent av experimenten, vilket är långt bättre än förväntat, enligt Guardian.

Forskarna genomförde varje experiment två gånger och upprepade dem med olika kombinationer av leksaker. Fyra av hundarna visade tydliga tecken på minnesförmåga, vilket styrker en god inlärningsförmåga.

Långtidsminne och språkutveckling

Minne är en avgörande förmåga för språkinlärning, och resultaten i denna studie kan hjälpa oss att förstå vilka delar av språket som är unika för människor och vilka som kan delas med hundar.

“För att förstå varför språket är unikt mänskligt, måste vi först förstå vilka språkliga egenskaper som finns hos djur,” berättar Shany Dror för The Guardian.

Den här forskningen avslöjar att hundar har ett bra språkminne, men det är oklart varför vissa raser har starkare kognitiv förmåga än andra att lära sig namn och ord.

I en annan studie visade man upp en rad saker som de deltagande hundarna kände igen och nämnde dem samtidigt vid namn, ibland rätt och ibland avsiktligt fel. Forskarna upptäckte att deras hjärnor reagerade olika beroende på om orden matchade de uppvisade objekten eller ej.

Hundar med god minnesförmåga har engagerade ägare
Hundar med stark minnesförmåga har vanligtvis ägare som engagerar sig och tillbringar mer tid med dem än genomsnittligt. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Vad påverkar minnesförmågan?

Alla hundar har dock inte denna förmåga att lära sig namn på saker. Forskarna betonar att faktorer som påverkar inlärning och minne fortfarande är oklara.

En återkommande trend har dock visat att hundar med stark minnesförmåga har ägare som engagerar sig och tillbringar mer tid med dem än genomsnittligt.

“Ju mer du investerar i din hund, desto mer får du tillbaka,” påpekar Shany Dror för The Guardian.

Det verkar alltså som att intensiv träning och samspel bidrar till att förbättra hundars kognitiva förmåga och långtidsminne.

Nya insikter i hundens intelligens

Denna forskning ger en spännande inblick i hur komplex hundens kognitiva förmåga kan vara. Att vissa hundar kan lagra objektnamn i långtidsminnet visar att deras förmåga att lära sig språk påminner om människans, men i betydligt mindre skala, enligt den brittiska tidningen.

Det ger också en fingervisning om att djur, med rätt träning och engagemang, kan utveckla förmågor som vi tidigare trott var unika för människor.

ANNONS

Läs också:

Ljug inte för hunden – den förstår vad du säger

Så får du hunden att skutta av glädje – varje dag

Husdjur allt mer bortskämda – när går gränsen?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS