News55

Så tar du hand om hunden vid kris och krig

krig
I kris- och krigstider är det du – och ingen annan – som har ansvar för ditt husdjurs omsorg och trygghet. Läs mer i artikeln. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Om värstascenariot blir verklighet – kris och till och med krig – är det viktigt att du har beredskap för att sköta ditt husdjur.

ANNONS
ANNONS

Du är ofrånkomligt ansvarig för hundens bästa vid en nödsituation.

Samma sak gäller dig som har andra husdjur. Du ska sörja för att djuren känner sig trygga och väl omhändertagna.

Bloggen Dog News listar vad du bör tänka på för din familjemedlems väl och ve om ett krisläge uppstår, vilket givetvis inkluderar krig.

Du ska se att ditt husdjurs grundläggande behov tillgodoses.

  1. Ordna så att det finns vatten till din hund, katt eller vad du nu har för husdjur. Utan vatten överlever varken djur eller människor.
  2. Bygg upp ett lager med torrfoder och konserver, specifikt anpassat efter ditt husdjurs behov.
  3. Håll dig och exempelvis din hund varm genom extra värmekällor som drivs av gasol, sprit eller fotogen. Isolera er mot kyla med hjälp av filtar och täcken. Är ni flera hjälper i ett och samma utrymme bidrar det till att höja värmen.
  4. Är det varmgrader, se då till att ni alla får i er tillräckligt med vätska, husdjuren och ni själva. Dog News tipsar också om att frysa ned “petflaskor med vatten och placera dem i strumpor för att ge en sval yta som ditt djur kan använda för att kyla sig”. Du kan även använda fläkt om ditt husdjur tål det, det kan vara känsligt för marsvin och fåglar.
  5. Se till att ha en transportbur för ditt djur till bilen, och glöm inte kopplet till din hund och katt och munkorg till hunden om det krävs för att omgivande husdjur ska känna sig trygga.
  6. “Se till att ditt djur är id-märkt, och ha i beredskap bilder på djuret, veterinärintyg, vaccinationsbevis, pass och andra relevanta dokument. Detta kan vara avgörande om ni måste evakuera till ett annat land”, betonar Dog News vidare.
  7. Skaffa en första hjälpen-låda till ditt husdjur med plåster, bandage, mediciner och liknande. Obs, viktigt att du lär dig grunderna i första hjälpen till ditt husdjur.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har för första gången på sex år uppdaterat sina rekommendationer om krisen och/eller kriget kommer. Just nu finns broschyren bara i digital form men den kommer delas ut till alla svenska hushåll från och med 18 november.

Läs även: Sex tips för att hjälpa en reaktiv hund News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS