News55

Så vet du hur din hund mår – experten avslöjar

hund
Så berättar hunden hur den mår via sitt kroppsspråk. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

Glad, ledsen eller sjuk? Så pratar hunden med dig via sitt kroppsspråk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi älskar våra fyrbenta vänner och vill såklart alltid deras bästa. Att förstå hur din hund mår handlar mycket om att läsa deras kroppsspråk. Här är de främsta kroppsignalerna att hålla koll på.

Kännetecken på en glad hund

En lycklig hund visar ofta en avslappnad hållning – en öppen mun, en svans som viftar lugnt och högt, samt avslappnade ögon och öron, skriver The Guardian. Ibland ser du kanske hunden rusa runt i så kallade “zoomies” – kortvariga och energiska lekstunder.

Enligt hundtränaren Lindsay Hamrick, som tidningen har pratat med, visar en glad hund ofta en vilja att hålla ögonkontakt med sin ägare under promenader, vilket tyder på en bra relation. Om din hund regelbundet ser upp på dig och följer dina rörelser, är det ett tecken på att den trivs.

ANNONS

Tecken på en ledsen hund

Om din hund verkar mer tillbakadragen eller osäker kan det indikera att något inte står rätt till. Vanliga tecken på en olycklig hund kan vara att den viker in svansen, lägger öronen bakåt eller morrar. Tecken på stress eller obehag kan vara att hunden visar de vita delarna av ögonen, ofta yrar, slickar sig om nosen eller undviker kontakt.

Kom ihåg att hundar, precis som människor, inte alltid är glada hela tiden. Tillfälliga förändringar i beteendet, som minskad lekfullhet, kan vara en kortvarig reaktion och inte nödvändigtvis ett tecken på långvarig olycka.

Vad gör din hund glad?

ANNONS

Enligt hundtränaren Dominik Feichtner, som också The Guardian har pratat med, är de två största faktorerna för en hunds välmående regelbunden motion och lek. Att bara släppa ut hunden i hundparken medan du scrollar på telefonen räcker inte. Hunden behöver även mental stimulans genom promenader och träning. Genom att förstå vad din hund gillar för sorts motion kan du betydligt förbättra dess välbefinnande.

Hur hjälper du en olycklig hund?

Om din hund verkar ledsen eller stressad, är det viktigt att först utesluta hälsoproblem. En plötslig förändring i beteendet kan vara ett tecken på att något är fel. Hör av dig till veterinär som första steg.

Om hundens fysiska hälsa är bra, kan det vara mer effektivt att inte överösa den med uppmärksamhet. Överdriven omtanke kan ibland förvärra situationen. Istället kan mer struktur och rutiner hjälpa hunden att känna sig tryggare. Ge din hund en lugn plats att vila på och ge den tid att återhämta sig, skriver The Guardian.

Läs mer:

Så ska ärftlig blindhet hos hundar stoppas. News55.

Lista: Här är de gladaste hundraserna. News55.

Då ska du “skönhetsoperera” din hund. News55.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS