News55

Saknaden efter ett älskat husdjur plågsam

Älskade husdjur
Det har blivit allt vanligare att vi faktiskt betraktar våra husdjur som familjemedlemmar och en förlust kan innebära stor saknad. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

Att förlora ett husdjur känns jobbigt. Enligt flera undersökningar kan sorgeprocessen bli utdragen, och många väljer att vänta innan de skaffar ett nytt djur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har blivit allt vanligare att vi faktiskt betraktar våra husdjur som familjemedlemmar och en förlust kan innebära stor saknad, rapporterar Agria djurförsäkring.

Väntar upp till ett halvår eller längre

En undersökning från Agria djurförsäkring, där över 800 djurägare deltog, visar att majoriteten av hund- och kattägare, ungefär 70 procent, skulle vänta upp till ett halvår eller längre innan de skaffar ett nytt djur.

Patrik Olsson, chef för sällskapsdjur på Agria, förklarar att sättet människor bearbetar sorg varierar, och det också finns ett tydligt samband mellan ålder och hur snabbt man skaffar ett nytt djur. Yngre djurägare, i åldrarna 18–39 år, tenderar att vänta längre medan äldre personer ofta bestämmer sig snabbare för ett nytt djur.

Det beror förstås också på livsstil och prioriteringar. En del vill kanske också känna sig fria.

Sorgen efter ett djur är högst personlig. (Foto: Pexels)
ANNONS

Nästan var femte vill inte ha ett nytt djur

Agrias undersökning visar även att nästan var femte hundägare, cirka 18 procent, inte planerar att skaffa en ny hund efter att deras nuvarande gått bort. Bland äldre djurägare är anledningen ofta att de anser sig för gamla för att ta hand om ett nytt djur. För de yngre kan det istället handla om tidsbrist.

ANNONS

En liknande studie från Svenska Kennelklubben visar att äldre djurägare ibland känner en oro för att inte kunna ta hand om ett nytt djur under dess hela livstid. Detta i kombination med saknaden efter sitt husdjur gör att många avstår från att skaffa ett nytt.

Ett känslomässigt tomrum

Sorgen efter ett djur är högst personlig. Vissa djurägare finner tröst i att skaffa ett nytt djur snabbt, medan andra behöver tid för att bearbeta förlusten.

En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har även visat att djuren ofta blir små familjemedlemmar som kommer sina ägare nära. Om djuret dör kan saknaden bli nästan lika stor som efter en människa.

Vissa församlingar har infört speciella gudstjänster för husdjur, bland annat katedralen i Salisbury i England.

Läs också:

Husdjur välsignas i unik gudstjänst

Jakthunden också en familjemedlem

ANNONS

Husdjuret vi älskar allra mest

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS