Här är några saker att överväga innan du bestämmer dig för om din katt ska få sova med dig i din säng.
Mest läst i kategorin
Katter vill ofta gärna sova med sin ägare, även om de har fått en fin kattsäng, det skriver Pets Radar.
Precis som vi, är katter väldigt sårbara när de sover, så när din katt söker sig till dig på natten är ett tecken på att den litar på dig.
Det har fördelar för er båda att sova tillsammans, det skapar exempelvis ett närmare band mellan er och ger en känsla av säkerhet.
Men det finns också några nackdelar, som allergi och störd sömn, som många hussar och mattar upplever.
Det finns flera känslomässiga och beteendemässiga skäl till att katten väljer att sova bredvid dig.
Några av de vanligaste anledningarna är kärlek, komfort, värme, skydd och säkerhet, samt markering av revir.
Kärlek och komfort
Vi väljer att sova ihop med någon annan av kärlek och katter är väldigt lika oss människor när det gäller att komma nära dem de känner djup tillgivenhet för.
Även om din katt sover vid fotändan av din sängen är det ett tecknen på att din katt älskar dig.
Katter kan sova var som helst och de sover mellan 12 och 16 timmar om dygnet. Du tycker antagligen att din säng är ganska bekväm, det gör troligen också din katt.
Du har säkert märkt att katter älskar värme. En katts normala kroppstemperatur är nästan 39 grader.
Att sova bredvid dig och på så vis absorbera en del av din kroppsvärme är ett enkelt sätt för katten att hålla värmen.
Senaste nytt
Skydd och säkerhet
De flesta djur känner sig säkrare när de är tillsammans med andra. I naturen sover stora kattdjur alltid tillsammans i grupp och det finns goda skäl till det.
Det är mycket svårare för rovdjur att attackera när de inte på ett enkelt sätt kan isolera en individ.
Eftersom kattens förmåga att vara på sin vakt sjunker när den sover känner den sig sårbar och kan söka upp dig för att skydda både dig och sig själv.
Markera revir
Katter är territoriella och markerar möbler och föremål i hemmet för att signalera till andra katter att det här området tillhör dem.
Det territoriella beteendet sträcker sig inte bara till andra katter.
Ibland markerar din katt saker för att du ska veta att den har bestämt sig för att ett visst föremål tillhör den och inte dig.
För din katt kan det faktiskt vara så att du får sova i kattens säng snarare än tvärtom.
Nackdelar
Om du är allergisk eller har astma, är det antagligen inte en bra idé att låta din katt sova i din säng.
Katters sömncykler är väldigt olika våra, därför är det inte ovanligt att de vill vara uppe i gryningen eller leka mitt i natten. Det är inte idealiskt när du behöver sova.
Även om din katt sover hela natten med dig, kommer den antagligen röra på sig, klia sig, knuffa på dig och möjligen även snarka. Sådant kan störa din sömn.
När du delar din säng med din katt, delar du också allt som den kan ha fått på sig, något som kan vara viktigt att tänka på om du har en utekatt.
Parasiter är dock inte det enda att oroa sig, kattsand kan innehålla obehagliga bakterier som hamnar i din säng och det är inte bra för din hälsa.
Fördelar
Att sova tillsammans med din katt kan vara ett bra sätt att vårda er kärlek och fysiska närhet, vilket kan göra att ni känner er närmare varandra.
Det kan också hjälpa till att skydda mot ensamhet och ge dig en känsla av trygghet.
Det är väl dokumenterat att det hjälper våra kroppar att frigöra må-bra-hormonet oxytocin när vi klappar djur, det hjälper i sin tur till att sänka kortisolnivåerna i kroppen och att lindra stress.
För en del människor kan det främja sömnkvaliteten att ha sin katt i närheten. Det kan skapa en känsla av lugn som hjälper dem att somna snabbare än om de sover ensamma.
Är det bra för katter att titta på film?
Är det rättvist att låta katter titta på flygande fåglar eller andra djur som rör sig på en skärm? Så här tycker en veterinär som skriver om katters beteende.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.