News55

Skydda din hund och katt i mörkret

En hund på vintern. Nu när vi går in i vintertid är det viktigt att utrusta hunden så att den syns ordentligt i mörkret
Nu när vi går in i vintertid är det viktigt att utrusta hunden så att den syns ordentligt i mörkret. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Varje år dödas hundratals hundar och katter i trafiken, men du kan öka ditt husdjurs säkerhet med reflexer, reflexspay och lampor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Natten mellan lördag och söndag ställer vi om klockorna till vintertid, då blir det genast mörkt en timme tidigare på eftermiddagen.

Agrias skadedatabas visar att hundratals katter och hundar varje år dödas i trafiken, men om vi förser våra husdjur med reflexer, reflexspray och lampor kan vi göra dem säkrare.

“Hundägare är mer medvetna och nästan alla säkrar hundens synlighet i mörkret, medan det finns stort utrymme för kattägare att förbättra för sina utekatter”, säger Patrik Olsson, chef för sällskapsdjur på Agria, i ett pressmeddelande.

Hundar skyddas bättre

Undersökningsföretaget Xtreme har på uppdrag av Agria gjort en undersökning som 800 hund- och kattägare svarat på.

Undersökningen visar att hela 91 procent av hundarna alltid eller ibland har en reflex eller en lysande lampa när det är mörkt och att ägarna till de resterande 9 procenten hundar aldrig anstränger sig för att deras husdjur ska synas i mörkret.

En katt i mörkret med ljusreflekterande ögon.
Katters ögon kan visserligen reflektera ljus så att de ser ut att lysa i mörker, men det hjälper dem inte att synas i trafiken och kattägare är tyvärr inte lika bra på att skydda sina husdjur i mörker som hundägare är. (Foto: Agria)

Katterna har det sämre i mörkret, bland kattägarna uppgav bara 45 procent att de alltid eller ibland ser till att deras katter syns i mörkret. Den resterande delen av kattägarna utrustar aldrig sina katter med reflexer.

ANNONS

“Allt för många hundar och katter drabbas varje år av trafikdöden. Att utrusta djuret med någon typ av reflex, reflexspray eller lampa är ett billigt och enkelt sätt att rädda livet på djuren”, säger Patrik Olsson i pressmeddelandet.

ANNONS

Patrik Olssons tips

Han tycker att en giftfri reflexspray som är avsedd för djur är ett bra sätt att öka husdjurs synlighet. Spraya på djurets rörliga delar, som benen och svansen.

Ett lysande halsband ökar husdjurets synlighet rejält, det finns även små lampor att fästa på koppel eller halsband, allra bäst uppmärksammas blinkande lampor.

Använd inte en reflex som syns dåligt. Reflexer blir gamla, du kan kolla hur väl en gammal reflex fungerar genom att sätta den bredvid en ny och lysa på dem med en ficklampa från 100 meters avstånd.

När du förser din hund eller katt med reflexer, lampor eller reflexsspray, tänk på att den ska synas från alla håll, framifrån, bakifrån och från sidan.

Så skyddar du hunden från höstens faror

Med hösten ökar risken för att din hund ska råka illa ut, därför är det hög tid att vara extra observant för att säkra vovvens trygghet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS