News55

Smarta valet – hunden får AC i parkerad bil

hunden
Flera elbilar har ett "hundläge", AC, även när bilen står parkerad. Då kan du i undantagsfall lämna hunden en liten stund kvar i bilen trots att det är varmt ute. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Flera elbilar har luftkonditionering även när bilen står parkerad, då kan du i undantagsfall lämna hunden en liten stund kvar i bilen trots att det är varmt ute.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“När bilen är parkerad med husdjursläget igång hålls en förinställd temperatur och informerar förbipasserade genom en display på infotainmentsystemet att den kvarlämnade hunden sitter i en luftkonditionerad bil. Beroende på tillverkare finns också andra inställningar”, berättar Vi Bilägare.

Normalt ska inte hundar kvarlämnas i bilen när det är soligt och varmt. Det säger sig självt då det snabbt kan bli 50 grader när utomhustemperaturen är 22 grader.

Experter har testat funktionen

Men på flera elbilar finns ett hundläge som gör det möjligt i undantagsfall för hunden att stanna kvar i bilen om du exempelvis är och handlar.

Tekniken har funnits i cirka fem år i Teslabilar och den tyska bilägarorganisationen ADAC har testat funktionen.

Luftkonditioneringen som gör det svalt för hunden används när bilen är avstängd.

Det går att reglera temperaturen och enligt Vi Bilägare är Tesla inte den enda biltillverkaren som har ett så kallat hundläge. Exempelvis uppges både Smart och Nio ha en liknande funktion.

ANNONS

Då varierar temperaturen i kupén

ANNONS

Vid testet i laboratoriet simulerades en körning på åtta kilometer varpå Teslan parkerades.

Temperaturen i klimatkammaren höjdes till 35 grader och för att mäta temperaturen i bilen installerades olika sensorer i baksätet, fotutrymmet och i en hundlåda i bagageutrymmet.

Resultatet visar att luftkonditioneringen lyckades behålla 20 grader men att temperaturen varierade beroende på var i bilen sensorerna satt.

Då blev det stekhett direkt för hunden

När systemet slogs av ökade temperaturen snabbt till nästan 40 grader.

Om bilen stod parkerad i skugga saktades uppvärmningen ned, men förhindrades inte.

Och det var samma sak om fönstren var nedfällda en bit.

Det ska understrykas att hundläget bara kunde aktiveras när batteriet var laddat till 20 procent eller mer. “Sjönk batteriet under den nivån varnade bilens app i ägarens telefon vid regelbundna tillfällen, men luftkonditioneringen avbröts inte”, skriver Vi Bilägare.

ANNONS

Missa inte: Så räddar du en flåsande hund i bilen News55

Läs mer: Så gör du om du ser en hund i en varm bil News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS