News55

Största hundarna snälla som teddybjörnar

Artikelbild
Zorba är den största och tyngsta hund som registrerats. Den engelska mastiffen vägde 156 kilo. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 aug. 2024Publicerad: 16 aug. 2024

De väger 70, 80 och ibland över 100 kilo – men trots sin imponerande storlek är världens största hundraser kända för sitt lugn och sin vänlighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sanktbernhardshund, mastiff och grand danois, exemplen är flera på hundar som till sin natur är muskelösa tungviktare med massiva kroppar, såväl honor som hanar.

Men trots sin “skrämmande storlek förblir deras temperament lugnt och tillgivet, vilket lockar många familjer och individer” att skaffa dessa hundar, konstaterar Times of India som beskriver jättehundarna som “kärleksfulla” till sitt sinnelag.

De extremt stora hundarna uppträder fridfullt och kännetecknas för sin orubbliga lojalitet. Det är därför de attraherar familjer.

Världsrekord-mastiff vägde 156 kilo

Times of India berättar att mastiffen har ett tusenårigt arv, de är skyddande till sin läggning och ofta undergivna.

Mastiff-honorna som regel en vikt på 54 till 77 kilo medan hanarna vägar alltifrån 73 till 100 kilo.

Guinness Rekordbok brättar dock om en engelsk mastiff, Zorba, vars vikt uppgick till enorma 156 kilo. Hunden, född i september 1981, gick bort 1992 men innehar fortfarande världsrekordet som världens längsta och tyngsta hund.

Sankt bernhardshund, ursprungligen från de schweiziska alperna, är en bjässe med stort huvud och djupt liggande ögon, den har hängande käkar och ett uttrycksfullt och kärleksfullt ansikte.

ANNONS
Tjorven och Båtsman när det begav sig i “Saltkråkan”. (Foto: Jan Collsiöö/Pressens Bild/TT)
ANNONS

Ni har väl inte glömt “Båtsman”?

Sanktbernhard är superstark, tålmodig och älskvärd till sin läggning, hunden används inte sällan i samband med räddningsuppdrag i farliga bergspass.

Alla minns väl “Båtsman” i “Vi på Saltkråkan” av Astrid Lindgren? Den älskade sanktbernhardshunden hängde med Tjorven överallt och spred glädje i tv-serien på skärgårdsön i Stockholm.

Egentligen hette Båtsman Caesar och han vägde 90 kilo.

Åter till de andra hundraserna, tillika bjässarna.

Grand danois praktfull och bedårande

Grand danois har tyskt ursprung och när den reser sig på bakbenen är hunden större än de flesta människor. Rasen beskrivs i Times of India som “magnifik” och raffinerad”.

ANNONS

En vuxen hane väger 54-91 kilo medan honorna har en vikt på 45-59 kilo.

Det indiska magasinet konstaterar att grand danois “är omtyckta som familjedjur eftersom de är kärleksfulla och trivs med sällskap”.

hundar
Världens största hundar må vara stora, men många av raserna är dessutom oerhört kärleksfulla och lojala till sin natur. (Foto: Jan Collsiöö/ Pressens Bild/TT)

Här är fler jättevovvar

Övriga hundraser som tidningen uppmärksammar inom kategorin monsterstora hundar är:

Anatolian shepherd
Hundras med ursprung i den anatoliska regionen i Turkiet där hundarna föddes upp för att skydda boskap från rovdjur.

Boerboel boerboel
Populär hund hos sydafrikanska bönder redan på 1600-talet med huvuduppgift att skydda huset, gården, familjen och boskapsdjuren mot tjuvar, inkräktare och vilda djur.

Tosa inu
Ovanlig hundras som avlades fram som kamphund i Japan, men hunden kan också vara otroligt lojal och är en utmärkt vakthund.

ANNONS

Leonberger
En kraftfull och muskulös hund med tyskt ursprung som ändå ger ett intryck av elegans och smidighet.

En leonberger på promenad. Bjässen drar förstås till sig blickar, den trots sin väldiga storlek är vovven snäll. (Foto: Richard Drew/AP/TT)

Rottweiler
Hundras från Tyskland som har fått sitt namn efter staden Rottweil i södra Tyskland där det fanns en boskapsmarknad. Hundarna användes som vagnshundar och boskapsdrivande hundar. De skyddade också de som arbetade med boskapen mot rövare.

Akita
Akita är den största av alla japanska raser och föddes ursprungligen upp i Akita-provinsen på 1600-talet. En självsäker och ofta dominant hund som kräver en del hundkunskap och tålamod. Den är normalt tyst, lugn, oberörd och värdig men kan snabbt växla från vila till aktivitet, för att lika snabbt koppla om till vila igen. Akita är lojal och tillgiven sin familj och skyddar denna till varje pris

Newfoundland
Rasen sägs härstamma från infödda hundar och en stor svart björnhund som kom med vikingar till ön Newfoundland i Kanada någon gång efter 1100-talet. Där användes hundarna för att dra tunga timmerlass och för att hjälpa fiskarna att dra in tunga fiskeredskap.

Läs mer om dessa hundar till jättar och deras egenskaper på Times of India.

Missa inte: Cleo skulle avlivas – är nu polishund News55

Läs också: Hund för 1,6 miljoner – skållhet bland rika News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS