News55

Svaret på gåtan varför hunden stirrar in i väggen

Åldrande hund
Hundar kan utveckla speciella beteenden på grund av olika orsaker. Att stirra in i väggen kan vara ett sådant beteende. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Stirrar din hund in i väggen? Lugn, hundar liksom människor kan hamna i speciella stämningar utan att det behöver innebära något problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar kan precis som människor bli stressade eller uttråkade och det behöver inte vara värre än att din hund behöver stimulans, kanske gå ut på en promenad.

Så vad kan “stirra i väggen-beteendet” bero på?

Hunddemens

I likhet med människor kan hundar utveckla demens. Man kan jämföra det med Alzheimers sjukdom. Att fastna i speciella lägen, som att stirra in i väggen, kan vara ett tecken på det. Drabbade hundar glömmer då bort välbekanta saker och rutiner, skriver Times of India.

ANNONS

Neurologiska problem

Tecken på neurologiska problem kan variera. Det kan visa sig från repetitiva, transliknande rörelser där hunden stirrar in i väggen till kroppsliga skakningar. Ser du något sådant hos din hund, så kontakta en veterinär omgående.

Synproblem

Hundar liksom människor får ibland försämrad syn med åldern. Då får hunden svårare att fixera saker tydligt i sin omgivning med blicken, och kan ta en vägg som riktmärke.

ANNONS

Uttråkad

Att stirra in i väggen är ett vanligt tecken på att hunden är uttråkad och känner sig understimulerad. Kanske din hund vill få mer uppmärksamhet än du ger den? Ta gärna ut den på en promenad eller busa lite med den.

Tvångsbeteende

Väggstirrande kan också vara ett tecken på ett tvångsbeteende som visar sig genom repetitiva rörelser eller specifika beteendemönster som upprepas.

Jaktinstinkt

Om hunden hör ljud inne i väggen, till exempel möss, kan den koncentrera sig på en vägg för att invänta bytet.

Nyfikenhet

Hundars och människors beteenden skiljer sig helt åt när det handlar om att utforska omgivningen. Om hunden är observant på ett objekt eller en vägg, kan den helt enkelt vara nyfiken på en textur eller en speciell lukt.

ANNONS

Läs också:

Då är hunden stressad – lär dig tecknen

Nya rön: Så blir hunden och katten kompisar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS