News55

Våra husdjur påverkar val av heminredning

En katt ligger på en mjuk fotpall framför en soffa. En ny studie visar att våra husdjur påverkar vår heminredning
En ny studie visar att våra husdjur påverkar vår heminredning. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 juli 2024Publicerad: 18 juli 2024

En ny studie visar att våra husdjur påverkar våra beslut om heminredning. Att äga ett husdjur kan avgöra hur vi bestämmer oss för att möblera ett rum.

ANNONS
ANNONS

I en ny studie fann designsimuleringsspelet Redecor att 78 procent av hund- och kattägare överväger estetik när de väljer tillbehör till sina hem, det skriver Forbes.

“Det är ingen hemlighet att husdjur är mer integrerade familjemedlemmar än de någonsin har varit i historien, med många yngre generationer som till och med väljer husdjur istället för att skaffa barn. Med det fortsätter husdjurstetik att påverka inredningsvärlden och formar verkligen hur människor inreder sina hem,” skriver Aino Heinäsuo, designchef på Redecor, i ett mejl till Forbes. 

Husdjur påverkar val av möbler

Husdjur kommer antagligen klättra på soffor och stolar någon gång, även om deras hussar och mattar inte vill det. Möbler är också en av de saker som påverkas mest av djurägande.

I studien uppgav 48 procent av de tillfrågade att de varit tvungna att slänga ut en möbel på grund av ett husdjur och 42 procent uppgav att de undvikit att köpa en möbel de älskade för att de var rädda att deras husdjur skulle förstöra den.

Bland de som ännu inte äger ett husdjur, men som hoppas göra det i framtiden, uppgav 17 procent att de skulle välja ett husdjur som matchar deras redan existerande estetik.

När husdjursägare väljer möbler är det främsta övervägandet, enligt Aino Heinäsuo, ofta hur mycket päls som kommer att fastna på möbeln, han menar att det är lika viktigt att tänka på enkelt underhåll och hållbarhet.

Han menar att nyckeln till att skapa ett snyggt och säkert utrymme för dina husdjur att välja husdjursvänliga material som är hållbara, lätta att rengöra och som motstår djurhår och fläckar.

ANNONS
ANNONS

Skinn och mikrofiber är bra

Eftersom hår inte fastnar på skinn är det ett bra material för husdjursägare, det är dessutom lätt att rengöra och får ofta inte repor.

Mikrofiber är också bra, det är ett hållbart och fläckbeständigt alternativ till mocka.

“Att använda möbler som tillgodoser både människors och husdjurs behov hjälper till att integrera dessa utrymmen på ett harmoniskt sätt, vilket säkerställer att ditt hem är en bekväm plats för både dig och dina husdjur”, skriver Aino Heinäsuo till Bloomberg.

En hundsäng, ett katträd eller en fågelbur förändrar ett rums utseende och tar upp möblerbar yta, Aino Heinäsuo påpekar att det finns många snygga husdjursinredningsalternativ som sömlöst smälter in i inredningen och gör rummet både funktionellt och vackert.

Kostar pengar

Våra husdjur kan också påverka hur mycket pengar vi spenderar på att möblera våra hem. 

Det finns sängar för husdjur som kostar från 10 till 7 500 dollar, vilket motsvarar från drygt 100 kronor till nästan 80 000 kronor.

ANNONS

Det finns produkter för husdjurshem som passar alla behov. I undersökningen svarade 12 procent av de tillfrågade att de är villiga att spendera upp till 500 dollar, nästan 5 300 kronor, på husdjurstillbehör för hemmet. 

Men 23 procent av respondenterna kommer inte vilja spendera mer än 25 dollar, nästan 265 kronor, och 85 procent skulle inte spendera mer än 100 dollar, cirka 1 057 kronor.

“Sammantaget har husdjur blivit en stor faktor i hur vi sammanställer våra hem. Från att välja den mest hållbara inredningen till att välja husdjursförnödenheter som passar din design, tänker husdjursägare noga på hur deras husdjur påverkar estetiken”, skriver Aino Heinäsuo till Forbes.

Forskning: Hundar gör oss friskare

Hundar verkar göra oss friskare än vi skulle vara utan dem. Det finns mängder av studier som visar på fysiska och psykiska fördelar med att ha husdjur.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS