News55

En majoritet vill vabba för sina sjuka husdjur

En hund ligger på en matta. En undersökning har tagit reda på hur svenska djurägare får ihop livspusslet med sina husdjur och vad de gör när deras djur blir sjuka
En undersökning har tagit reda på hur svenska djurägare får ihop livspusslet med sina husdjur och vad de gör när deras djur blir sjuka. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Hur gör svenska hund- och kattägare om deras husdjur blir så sjukt att de behöver stanna hemma från jobbet för att ta hand om det?

ANNONS
ANNONS

Försäkringsbolaget Hedvig har med hjälp av Ipsos i en undersökning frågat 1 000 svenska hund- och kattägare om hur deras livspussel som djurägare fungerar.

Vård av husdjur

Hela 47 procent av djurägarna uppger att de har känt sig tvungna att lämna sitt husdjur ensamt under både korta och långa stunder, trots att det behövde omvårdnad eller tillsyn.

Många husdjursägare, 60 procent, anser att vårt socialförsäkringssystem bör utökas och omfatta vård av husdjur och 80 procent värderar sitt husdjurs behov lika högt som andra familjemedlemmars.

Vid flera tillfällen har 63 procent av husdjursägarna varit frånvarande från jobbet på grund av sitt husdjurs hälsa.

De vanligaste typerna av ledighet de använt till det är: 40 procent flexibla arbetstider, 30 procent kompensationsledigt, 26 procent semester, 18 procent sjukskrivning och 15 procent tjänstledigt.

Döljer orsaken

Av de som varit frånvarande från jobbet på grund av sitt husdjur har 41 procent känt sig tvungna att undanhålla den verkliga anledningen till frånvaron, bland unga mellan 18 och 34 år har 56 procent känt så.

ANNONS

Om en ny arbetsgivare erbjöd bättre möjlighet att ta hand om sitt husdjur skulle 64 procent av djurägarna fundera på att byta jobb, bland dem mellan 18 och 34 år skulle 77 procent överväga det.

Hjärtsjuk hund blev frisk rekordsnabbt

Hunden var tio år när den drabbades av hjärtsvikt. Vovvens matte gläds nu åt att hennes pälskling fått ett friskt hjärta igen. Så gick det till.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS