News55

Varning: Beagle åt giftsvamp – fick akut vård

svamp
Den tvååriga beaglen som artikeln handlar om åt giftsvamp och fick behandlas akut. Hunden på bilden är en annan. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

News55 har tidigare berättat om farorna som lurar i höst i skog och mark för våra fyrfota vänner. Här är ett skräckexempel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Giftiga växter och svampar är sådant där som en nyfiken hund kan glufsa i sig på höstkanten.

Brittiska The Mirror berättar om tvååriga beaglen Veras som blev förgiftad av en liten svamp i familjens trädgård.

Husse Pete Newby-Rogers från Wigston, Leicestershire, går nu ut med en skarp varning till hundägare att vara extra observanta på vad hunden stoppar i sig.

Hundens tillstånd försämrades snabbt

I det aktuella fallet var det en hattsvamp som ser ut som vilken svamp som helst som går att köpa i mataffären.

Hunden som åt svampen visade snabbt okontrollerade symptom, den började dregla intensivt efter 20 minuter och kort efteråt fick vovven diarré och kräkningar, berättar The Mirror.

Hunden kördes till veterinär och fick behandlas akut.

Som tur var fick den ingen allvarlig reaktion över att ha ätit giftsvampen, och inte heller blev det några bestående skador vilket familjen naturligtvis är lättade över.

ANNONS
ANNONS

Inga skador på lever och njurar

“De kontrollerade henne och tog ett blodprov som kom tillbaka inom 15 minuter. Det visade inga skador på hennes lever eller njurar”, berättar husse för Leicestershire Live, skriver The Mirror.

Experter inom djurvård uppmanar ägare till husdjur som får i sig farliga svampar att betrakta det som en nödsituation och omedelbart kontakta veterinär.

Precis som i Storbritannien finns det giftiga svampar och växter i Sverige som kan vara olycksbådande för din pälskling.

Så gör om läget blir akut

Rådet om olyckan är framme är att behålla sitt lugn och flytta på hunden från platsen där den fått i sig exempelvis en giftig svamp.

Sök kontant med veterinär och ge dela all information om vad som hänt, när och var. Ta med den giftiga svampen eller växten om du kan göra det på ett säkert sätt till veterinären.

Följ sedan veterinärens råd om hur du bäst tar hand om din hund efter det inträffade.

ANNONS

Läs mer: Så skyddar du hunden från höstens faror News55

Läs även: Det räddar livet på dig själv och hunden News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS