News55

Viktigt att borsta tänderna på ditt husdjur

En hund får tänderna borstade. Det är viktigt att borsta tänderna på ditt husdjur och det finns tandborstar som är anpassade för hund och katt
Det är viktigt att borsta tänderna på ditt husdjur och det finns tandborstar som är anpassade för hund och katt. (Foto: TT/Kerstin Carlsson/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Precis som vi människor kan våra husdjur få plack, tandköttssjukdomar och dålig andedräkt. Därför är tandborstning en viktig del av ditt husdjurs hälsovård.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara svårt att vänja en hund eller katt vid tandborstning och det kan kräva mycket tålamod, det skriver Pet é Pop.

Kan ge komplikationer

“Regelbunden borstning hjälper till att förhindra plackbildning, vilket kan leda till tandlossning, tandköttsinflammation och i allvarliga fall tandförlust,” säger veterinären Stefanie Poblete, produktkoordinator för Pet Line på Syntec, till Pet é Pop.

Våra husdjurs munproblem handlar inte bara om skador på tänder eller tandkött, om de exempelvis drabbas av inflammationssjukdomen paradontit kan det även ge andra komplikationer än tandlossning.

Den kroniska inflammationen kan påverka ditt husdjurs allmänna hälsa, dess njurar och hjärt-kärlsystem. Inflammationen kan dessutom orsaka stort obehag.

Välj rätt tandborste

Stefanie Poblete säger att det dagligen krävs korrekt tandborstning för att upprätthålla god munhälsa hos ditt husdjur.

“Det är idealiskt att välja ett ögonblick när djuret är lugnt och avslappnat för att börja borstningen. Att använda belöningar, som leksaker, godsaker eller beröm, under och efter borstningen hjälper till att skapa en positiv association,” säger hon till Pet é Pop.

ANNONS

Hon säger vidare att det är viktigt att välja rätt tandborste, helst en som är gjord för hundar och katter och har rätt storlek för ditt husdjurs mun samt har mjuk borst som inte skadar tandköttet.

Varning för tennisbollar till hunden

Tennisbollar kan kan utgöra en allvarlig hälsorisk för hundar, de kan ge allvarliga skador på tänder och tandkött, det varnar en veterinär.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS