News55

Vilka katter passar bäst för äldre? Här är några tips

Ragdoll, kattrasen som toppar listan över de kattraser som passar bäst för äldre
Ragdoll, kattrasen som toppar listan över de katter som passar bäst för äldre. (Foto: TT/Leif R Jansson/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Finns det vissa katter som passar bättre för äldre? Det menar en global, brasiliansk husdjurssajt. Här är deras tips på kattraser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ragdoll är den kattras som passar allra bäst för äldre på grund av sin milda kärleksfulla natur och tillgivenhet, det skriver Pet é Pop.

Ragdollkatter är avslappnade och inte särskilt energiska, de har en silkesmjuk päls som många tycker att det känns avslappnande att klappa.

Tvåan och trean

Tvåa på listan kommer kattrasen birma som har blå ögon och halvlång päls, dessa katter kräver lite skötsel men mycket lek, de är tysta, avslappnade, lojala och mjuka i sitt sätt, samt mycket sociala.

Amerikanskt korthår hamnar som nummer tre på listan, de härstammar från de katter som kom till Amerika med de europeiska bosättarna och anses vara en perfekt familjekatt.

Kattrasen är känd för att ha en vänlig natur och god hälsa, de flesta blir mellan 15 och 20 år gamla, varför en katt av den här rasen kommer vara en god vän i många år.

ANNONS

Fyran och femman

Kattrasen himalayan hamnar på fjärde plats, kattrasen har sitt urspring i England och är en korsning mellan siames och perser.

ANNONS

Det här är en mild och snäll katt som älskar att ge och få kärlek och uppmärksamhet. De är generellt sett ganska lungna men är även energiska ibland. Dessa katter kräver regelbunden pälsvård så att de inte får tovor.

På femte plats finns kattrasen snowshoe, som också är en siameskorsning, här har den korsats med amerikanskt korthår, kattrasen som ligger trea på listan.

Snowshoe-katten är en engagerad följeslagare som på grund av sin starka sociala läggning tyvärr kan vara den kattras som lider mest av separationsångest, vilket gör att den kan passa för äldre som är mindre aktiva och håller sig hemma mycket.

Sexan och sjuan

Russian blue får en sjätteplats, det är en tyst och kärleksfull katt som varken är krävande eller behövande men ändå gillar att vara nära sin ägare.

De här katterna trivs i lugna hem där det inte är så mycket aktivitet och de njuter av en långsam livsstil.

Turkisk angora, eller angorakatt, kallas för världens äldsta kattras och det är en fantastisk ras med lång, silkeslen päls. De har en social natur och vill gärna interagera.

Angorakatter är kärleksfulla katter som “pratar” mycket och om de får rätt omhändertagande lever de till de är cirka 18 år.

ANNONS

Världens äldsta katt är 29 år – lite döv men pigg

Världens äldsta katt är 29 år och bor i Storbritannien, det hä vdar i alla fall hennes ägare, 69-åriga Leslie Greenhough.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS