News55

Bra vetande om din hund – och det är en skröna

Flera hundar av olika raser sitter på rad. Här är en massa spännande fakta om hundar, du kan kanske lära dig någonting nytt om din hund
Här är en massa spännande fakta om hundar, du kan kanske lära dig någonting nytt om din hund. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Hundar och människor har levt tillsammans i tusentals år, men hur mycket vet du egentligen om din hund?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske finns det en del spännande fakta om hundar som du inte känner till, det skriver Microsoft.

Hörseln

Science Focus skriver att ju mindre ett däggdjurs huvud är, desto högre ljudfrekvenser kan det höra, vilket innebär att en liten hund kan höra högre frekvenser av ljud än stora hundar.

De ljudfrekvenser som uppstår under stormar kan göra ont i hundars öron och den statiska elektricitet som på grund av tryckförändringar samlas i deras päls kan vara obehaglig för dem.

Hundar har 18 muskler som hjälper dem att styra sina öron på ett invecklat sätt, något som är viktigt för att de ska uppfatta ljud. Vi människor har bara sex sådana muskler.

ANNONS

Synen

Du har kanske hört att hundar är färgblinda, men det stämmer inte. De kan inte se samma färger som vi eftersom de har två färgreceptorer och inte tre, som vi människor.

Hundarnas två färgreceptorer gör att de ser allt i nyanser av blått och gult.

ANNONS

Hundar har tre ögonlock, två är synliga och det tredje, dolda ögonlocket, sitter i den inre ögonvrån.

Morrhår är fulla av nerver som kan skicka sensoriska signaler till hjärnan, därför hjälper de hundar att ta sig fram på trånga platser, särskilt när det är mörkt och de inte kan se ordentligt.

Luktsinnet

Hundars luktsinne är hela 10 000 till 100 000 gånger bättre än vårt, för varje doftreceptor en människa har har hundar ungefär 50.

Enligt många har hundars nosar specifika mönster som kan idenfifiera dem, likt våra fingeravtryck.

Förutom att hundar har ett imponerande luktsinne upptäckte tjeckiska forskare år 2020 att de kan orientera sig med hjälp av jordens magnetfält, de har helt enkelt en inbyggd kompass.

Hundar har inte lika många svettkörtlar som vi människor, när hundens nos är våt hjälper det till att reglera kroppstempoeraturen genom att nosen kyls.

Den enda platsen på en hunds kropp som har svettkörtlar är tassarna. Hundars tassar har också körtlar med vilka de sprider sin doft så att andra hundar vet att de är i närheten.

ANNONS

Doften av feromonerna från hundars tassar varar dessutom längre av de lukter hundar känner från andra hundars urin och avföring.

Markörerna i hundars urin informerar andra hundar om att de finns och hur sexuellt tillgängliga de är. När en hanhund lyfter så högt han kan på benet för att kissa är det för att bättre skicka ut sitt budskap så långt det går.

Beteende

Hundar kan så klart nysa för att de reagerar på damm eller någonting annat, men de använder också nysningar för att kommunicera.

När hundar leker är nysningar ett sätt att visa för andra hundar att de inte är aggressiva eller hotfulla.

När hundar rastas av män är de mer aggressiva. Enligt en studie från Applied Animal Behavior Science är risken fyra gånger högre att en hund biter en annan hund när den rastas av en man.

Hundens beteende kan påverkas av impulsivitet eller aggressiva tendenser hos den som rastar den.

År 2009 visade en stude att hundar kan lära sig lika många kommandon och ord som ett människa som är i tvåårsåldern.

ANNONS

Känslor

År 2015 konstaterade en japansk studie att “kärlekshormontet” oxytocin ökar både hos hundar och hos deras ägre när de tittar på varandra, det är alltså inte bara du som älskar din hund, den älskar dig tillbaka.

Hundar har inte skuldkänslor, om du tycker att det ser ut som din hund skäms när du skäller på den för att den haft sönder något är det nog bara reaktionen på att bli utskälld du ser.

Hundar kan dock bli avundsjuka, när de känner avundsjuka brukar de undvika att titta på den hund som framkallar känslan, de kan också bli mindre aktiva och till och med aggressiva.

En del hundar blir ledsna eller frustrerade när de är nära andra hundar som får mer uppmärksamhet, leksaker eller mat.

Enligt hundpsykologer kan hundar bli stressade av att kramas, det beror på att de ser det som ett tecken på dominans när någon kastar sig över dem.

Enligt studier kan hundar känna av dina känslor, som glädje, rädsla, sorg eller stress.

Det är naturligt för hundar att rulla ihop sig när de sover, om din hund sträcker ut sig i sömnen är den antingen varm eller känner sig väldigt trygg.

ANNONS

Stor mångfald

Interaktionen med hundar ökar vår produktion av oxytocin, serotonin och dopamin. De kan hjälpa till att sänka vårt blodtryck och vårt kolesterol samt lindra depression.

Dessutom kan de promenader du tar med din hund förbättra din kondition.

Hundar är de av jordens däggdjur som har störst mångfald, det finns uppskattningsvis över 1 000 olika hundraser i världen.

Rasta hunden – mer än bara en promenad

Är du glad åt att få röra på dig, då kan du räkna med att din hund upplever samma sak – här slår ni två flugor i en smäll.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS