News55

"Jag vill upp för månens högsta berg"

Renata Chlumska
Renata Chlumska, proffsig äventyrerska ger tips till vandringssugna. (Foto: Anna Hållams / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 juli 2024Publicerad: 20 juli 2024

Chlumska

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Renata Chlumska har förverkligat det många drömmer om. Hennes jobb är att vara äventyrerska. Det kan knappast bli bättre om man älskar man naturen som hon gör.

På 15 år har Renata Chlumska bestigit världens högsta berg på samtliga kontinenter, inkluderat Mount Everest, vilket är en bragd i sig.

Nu står hon på väntelista för att uppleva tyngdlöshet i omloppsbana runt jorden. Resan till rymden har tagit 13 år att förbereda men kommer att vara över på en och en halv timme. Därefter följer drömmen om nästa äventyr – att ta sig uppför en topp som ingen människa ännu har bestigit.

”Jag vill upp för månens högsta berg!”, har hon berättat för DN.

Upptäck vandringens magiska kraft

Naturen har en läkande kraft som egentligen inte har motsvarighet i något annat. Vacker musik kan visserligen inta våra själar på ett imponerande sätt, men naturens allomfattande väsen har en magik som är svårförklarlig.

“På fritiden kan naturen vara ett gym eller en retreat. Tid i naturen med familjen har gett mig några av de mest fantastiska ögonblicken och minnen jag har”, berättar hon för MåBra.

Naturen formade Renata Chlumska redan som barn när hon helst spenderade helgerna i kanot eller vandrandes i oupptäckta skogslandskap.

ANNONS

Är du också intresserad av vandring, ta då gärna del av Renatas tips som hon delar med sig.

”Jag vill upp för månens högsta berg!” (Foto: TT)
ANNONS

Börja enkelt och komplicera inte saker

Att bege sig ut på vandring behöver inte innebära dagar av planering, men det är viktigt att få med sig rätt saker. Är man inte van att ta sig fram på längre sträckor i naturen så är det säkrast att hålla sig till beprövad mark med utstakade vandringsleder.

Man ska tänka på att packa lätt och klä sig i flera lager. Se till att packa tillräckligt med vätska och snacks för att få energin som behövs.

Njut av naturen i din egen takt och ta pauser för att beundra utsikten. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp och fyller på med vätska och energi när så behövs.

Utvärdera din vandring

När du kommer hem, tänk igenom vad som gick bra och vad som hade kunnat vara bättre.

ANNONS

Utrustning: Hur fungerade utrustningen? Hade du med för mycket eller saknade du något?

Stäck på dig: Var stolt över dina framsteg och fortsätt utmana dig själv. När du känner dig bekväm med dagsvandringar, öka längden och vikten du bär.

Tidsuppfattning

Det är alltid bra att ha en uppfattning om hur lång tid olika sträckor tar. Längre turer kan ta i flera dagar om man räknar med fem till åtta timmars vandring per dag.

Det viktigt att få med sig proviant som täcker de viktigaste behoven, framför allt vätska.

Man brukar räkna med en timme för fem kilometers vandring utan packning, men det beror förstås på terrängen. Vandrar man i fjällvärlden med packning klarar man snarare tre kilometer på samma tid.

Packa smart för vandring

Tänk lätt, men smart för din packning. Fokusera på nödvändigheter såsom vatten, mat, första hjälpen-kit och kläder som är anpassade för väder och vind med “lager på lager” som princip.

ANNONS

Vandring kan ge både fysiska och mentala upplevelser som man kan leva länge på efteråt . Faktum är att det har blivit en populärt bland babyboom-generationen födda mellan 1946–1964,som fokuserar på sevärdheter snarare än antalet vandrade mil.

Läs också:

Vandringsturer trendiga bland babyboomers

Vandring från glaciär till vingård

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS