News55

Larmet: Detta förstör dina växter

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

Ser dina tomatplantor konstiga ut? Har din dahlia stannat i växten? Då kan dina växter ha blivit förgiftade, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pyralider är en grupp bekämpningsmedel som används inom lantbruket för att förstöra ogräs. Medlet är långlivat och kan följa med i gödsel och påsjord som används av hobbyodlare runt om i landet. Ogräsmedlet förgiftar odlarnas plantor och märks bland annat genom att bladen krullar ihop sig.

En av de drabbade är Marie Sundberg som fick ett 60-tal grönsaksplantor förstörda efter att ha använt ekologisk växtnäring.

– Jag blev förtvivlad förstås eftersom jag såg fram mot en odlingssäsong. Jag skulle vara ute i god tid i år, säger hon till SVT.

Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) larmade om problemet förra sommaren och ville att pyralider i ogräsmedel skulle förbjudas.

– Det är viktigt att bönderna kan odla, men jag tycker också att det är viktigt att fem miljoner fritidsodlare kan odla hemma i sina trädgårdar utan att få in gifter som de inte vill ha där, säger Ulrica Otterling, vice ordförande i FOR.

Försäljningen av klopyralid, som är den mest använda pyraliden, har ökat med 74 procent sedan 2014. EU och Kemikalieinspektionen vill dock inte förbjuda medlet, även om man har skärpt försäljningsreglerna.

– Det är tråkigt att grönsakerna skrumpnar och inte växer som de ska, men det är inte farligt att äta dem, säger Agneta Westerberg, avdelningschef på Kemikalieinspektionen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS