Många livsmedel håller enligt Livsmedelsverket längre än sitt bäst-före-datum och och vi slänger i genomsnitt 15 kilo ätbar mat per person och år.
Maten som håller längre än sitt bäst-före-datum


Mest läst i kategorin
Skämningsbakterier är inte farliga, men påverkar matens kvalitet, därför uppmanar Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmeedelsverket, alla att använda sina sinnen, att titta, lukta och smaka på maten innan den slängs, det skriver Sveriges Radio.
Bäst-före-datum
Det kan vara bra att veta vilka matvaror som håller för alltid så att du lättare kan undvika onödigt matsvinn.
“Salt, socker och sirap, ättika, vinäger, alkoholhaltiga drycker som har en hög alkoholhalt över tio procent”, säger Jonas Toljander till Sveriges Radio.
Utöver de varor som inte ens behöver märkas med bäst-före-datum finns det flera livsmedel som håller mycket längre än många tror.
“Gryn, ris, mjöl, pasta, torra eller konserverade grejer som går att äta långt efter bäst-före-datum och det är ju för att bäst-före-datumet egentligen inte säger så mycket om maten är farlig att äta eller inte utan det är ett datum som tillverkarna sätter, till det datumet så garanterar tillverkaren att maten håller en viss kvalitet när det gäller upplevelsen”, säger Jonas Toljander till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Vitt ris och torkade baljväxter
Forskare vid Utah State University har studerat hur länge vitt ris kan behålla sin smak och näringsnivå och fann att det kan hålla i hela 30 år om det förvaras i en lufttät behållare i ungefär 4,5 grader, det skriver Vi i villa.
På grund av att brunt ris innehåller naturliga oljor håller det dock bara i sex månader.
Torkade baljväxter som bönor, ärtor, linser och liknande, kan hålla dubbelt så länge som det bäst-före-datum som anges på förpackningen och det kan även konserver som förvaras mörkt och svalt, de kan förlora lite smak men går bra att äta.

Lita på dina sinnen
I genomsnitt slänger vi svenskar 15 kilo ätbar mat per person och år, för att minska det onödiga svinnet gäller det klassiska rådet att titta lukta och smaka på maten innan du slänger den.
Enligt Jonas Toljander kan du känna dig säker när du litar på dina sinnen
“Det som gör att maten ruttnar, det är ju vissa bakterier som kallas för skämningsbakterier, det är inte samma sorts bakterier som kan göra oss sjuka så därför så går det oftast att lita på sina sinnen”, säger han till Sveriges Radio.
Förvara maten rätt
Hur länge maten håller beror på hur den förvaras så om förpackningen anger att maten ska förvaras i en viss temperatur gäller bäst-före-datumet bara om det förvaras så som det står på förpackningen, det skriver Livsmedelsverket.
Bäst-före-datum gäller obruten förpackning, men även öppnade förpackningar kan hålla längre, ett mjölkpaket som öppnats kan exempelvis hålla flera dagar längre om det inte har stått i rumstemperatur.
Alla förpackade livsmedel ska vara märkta med bäst före-datum, vissa livsmedel ska vara märkta med sista förbrukningsdag.
Sista förbrukningsdag ska endast användas för livsmedel som kan bli hälsofarliga efter kort tid, även när de har förvarats som det står på förpackningen, det finns dock inte så många sådana livsmedel.
Det finns även undantag, hela frukter och grönsaker behöver till exempel inte märkas med hållbarhetstid.
Läs mer på News55: Organisera kylskåpet bättre – minska matsvinn

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.