News55

Så gör du köttfärssåsen till en gourmetmåltid

köttfärssås
Hur lagar du din köttfärssås? (Foto: Getty Images & Pexels)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 25 aug. 2025Publicerad: 25 aug. 2025

Köttfärssås är inte bara en vardagsklassiker, det är svenskarnas absoluta favoritmiddag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En rapport från Food & Friends visar att spagetti med köttfärssås har toppat listan över Sveriges mest lagade rätt i hela sju år i rad, vilket News55 tidigare har rapporterat.

Och det är inte så konstigt. Rätten är både enkel, omtyckt av hela familjen och går att variera i det oändliga. Men hur gör man den egentligen allra godast?

Matexperten Gunilla von Heland menar att det finns några enkla knep som verkligen lyfter smaken.

MISSA INTE: En man i 90-årsåldern misstänks ha blivit förgiftad av närstående person. News55

Så gör du en god köttfärssås

Först och främst handlar det om hur färsen tillagas, berättar hon för Allt om mat.

Genom att steka den hårt i smör eller olja får den en djupare smak och bättre konsistens än om den bara får koka i sin egen vätska. När själva såsen väl är på plats gäller det sedan att ge den tid, minst tjugo minuter, men helst flera timmar om det finns möjlighet.

Då hinner smakerna utvecklas på riktigt.

ANNONS

Till sist är serveringen viktigare än många tror: när pastan blandas ihop med köttfärssåsen redan i kastrullen i stället för på tallriken, binder smakerna samman och varje tugga blir saftigare och mer balanserad.

ANNONS

Pasta dominerar i de svenska köken

Enligt matrapporten är det inte bara köttfärssås som lockar – även lasagne och andra pastarätter är extremt populära, särskilt bland alla som väljer vegetariska alternativ.

Kycklingrätter, korv stroganoff och klassiska köttbullar är också återkommande vardagsfavoriter. Däremot fortsätter fisk att minska i popularitet och äts numera mest av personer över 55 år.

När helgen kommer byts dock köttfärssåsen ofta ut mot tacos, som behåller sin position som svenskarnas största helgfavorit femte året i rad.

Se även:

Kräftskiva? Så äter du skaldjuren på rätt sätt. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS