Kryddor som passerat bäst före-datum behöver inte nödvändigtvis slängas, du kan fortfarande använda dem. Här är några tips.
Så här kan du använda utgångna kryddor


Mest läst i kategorin
När du hittar utgångna kryddor i kryddhyllan undrar du kanske om de fortfarande kan användas och det kan de oftast, även om de ibland inte längre är idealiska till matlagning, det skriver Utopia.de.
Kryddor som passerat bäst före-datumet blir inte oätliga direkt, men malda kryddor förlorar med tiden sin smak och är därför inte längre användbara som kryddor.
Om du inte förvarar dina kryddor på rätt sätt förlorar de sin smak snabbare. Det bästa är att förvara dem i ett skåp eller en låda så att de inte utsätts för värme eller ånga från din matlagning.
Undersök dina gamla kryddor
Att kryddor förlorar sin smak när de är för gamla är inte det enda problemet, bakterier kan med tiden föröka sig i dem, särskilt om de förvaras på platser som är varma och fuktiga, som exempelvis ovanför spisen.
Det inträffar dock inge genast när bäst före-datumet gått ut så om du ska använda utgångna kryddor ska du, precis som med andra livsmedel, inspektera dem noga.
Du kan avgöra om dina utgångna kryddor fortfarande är ätbara genom att lukta på dem och kolla hur de ser ut.
Om det finns mögel, ruttna flagor eller skadedjur i en krydda ska du slänga den, liksom om den luktar eller smakar härsket eller obehagligt.
Om kryddan till utseende och lukt är mer diskret är det helt normalt eftersom kryddor med tiden förlorar sin arom. Så länge de klarar ditt lukt- och smaktest kan du använda dem, men du behöver kanske använda mer av dem.
Grilla och rosta kryddor
När kryddor smakar så lite att de inte längre är användbara i matlagning och så länge dina gamla kryddor inte är mögliga kan du dock använda dem till annat i hemmet.
Du kan exempelvis använda gamla kryddor när du grillar genom att strö dem över grillkolen, röken från kryddorna ger det du grillar en speciell smak.
Du kan förstärka smaken på gamla kryddor genom att rosta dem kort i en stekpanna utan olja och därefter tillsätta den i din matlagning.
Så kan du använda gammal kanel

Gammal kanel kan användas för att hålla myror från din trädgård, det går så länge kanelen har kvar sin doft. Myror gillar inte kanel så om du strör ut kanel håller de sig borta från det området, det skriver Geo.
Om du strör kanel på kanten av din soptunna kan den även hålla irriterande flugor borta, för det fungerar även gammal cayennepeppar, det skriver Ruhr24.
Kanel kan även enligt Geo även hjälpa till att bekämpa mögel i krukväxter, strö lite på jorden så förvinner möglet. Det kan även bekämpa svampinfektioner på krukväxter, blanda en matsked kanel med fem liter vatten och spraya lösningen på den angripna växtens blad.
Skapa en rumsdoft
Gamla kryddor som fortfarande har kvar lite av sin doft, men som du inte vill använda i din matlagning, kan du använda för att skapa en god rumsdoft i ditt hem.
Det fungerar bra med till exempel gammal kanel, kryddnejlika, rosmarin, timjan och ingefära.
För att skapa en rumsdoft av gamla kryddor behöver du utgångna kryddor, skalet av två citrusfrukter och en liter vatten.
Du lägger alla ingredienser i en kastrull och värmer tills vattnet börjar koka, då sänker du värmen och låter blandningen svalna. När blandningen svalanar ska du ta bort locket så att aromen kan frigöras.
Därefter häller du blandningen i skålar eller glas och placerar dem på olika platser i ditt hem. Den hemmagjorda rumsdoften håller bara några dagar, efter det bör den slängas. Då har den vanligtvis också tappat sin doft.
Läs mer på News55: Maten som håller längre än sitt bäst före-datum

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.