News55

Skillnaden mellan julmust och påskmust – egentligen

must
Nu börjar det bli säsong för musten igen. Bilden är ett montage. (Foto: Canva och Janerik Henriksson/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 15 apr. 2025Publicerad: 15 apr. 2025

Must och must? För den vane mustdrickaren kan påsken och julens varianter kännas som helt olika drycker. Är det så?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är svårt att tänka sig ett påsk- eller julbord utan den klassiska musten. Men drycken som i dag betraktas som ett självklar tillbehör till köttbullar och prinskorv var en gång i tiden tänkt som ett alkoholfritt alternativ till öl.

Måltidshistorikern Richard Tellström ger förklaringen i en intervju med DN:

“Musten har likheter med mörk öl, både i färg, skum och smak av humle och malt. Men den har utvecklats till en väldigt svensk tradition”, säger Richard Tellström.

MISSA INTE: Dold konstskatt i Gamla stan – hittades bakom gipsvägg

Påskmusten kom sist

Musten lanserades redan 1910, men det var först på 1920-talet som begreppet julmust började användas. Påskvarianten dök inte upp förrän efter andra världskriget.

“Påskmusten kom någon gång på 40- eller 50-talet”, berättar Richard Tellström.

Trots att musten har utvecklats över tid är grundreceptet fortfarande hemligt. Den tillverkas av ett mustextrakt från familjeföretaget Roberts i Örebro. Endast tre personer sägs känna till det exakta innehållet.

ANNONS

“Drycken var tidigare både kryddstarkare och mer kärv. I dag har den dragit mer åt läskhållet”, säger Richard Tellström.

MISSA INTE: Har du koll på dina vaccinationer? Det här bör du göra efter 65

ANNONS

Samma recept för must – olika känsla

Den eviga frågan kvarstår: är det någon faktisk skillnad på påskmust och julmust? Enligt Henric Byström, tidigare kommunikationschef på Carlsberg, är svaret enkelt – nej.

“Vi tillverkar dem på samma sätt. Det är tillfället och upplevelsen som skiljer”, säger han i en intervju med Recept.se.

Etiketten är alltså det enda som faktiskt skiljer flaskorna åt. 

Men våra sinnen spelar oss ett spratt: vi upplever smaken på musten olika beroende på årstid, traditioner och sammanhang. 

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Fritidshus på våren? Så undviker du dyra överraskningar

Här kostar kaffe 1,50 – och har gjort det i över 40 år

Nätbankernas tekniska problem – “Bryter ett löfte mot småspararna”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS
ANNONS