News55

Kolla in senaste trenderna på Nordens största designmässa

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 jan. 2018

Formex – Nordens största designmässa – hålls just nu i Stockholm. Efter mässans första dagar kan jag inte nog beskriva hur värdet av hantverk återigen uppskattas av en bred publik. Det är väl för att det är så mycket i traditionerna som man känner igen sig i, vare sig det handlar om en ny generation formgivare eller de äldre och erfarna. Hantverk är också en kvalitetsfråga och konsumenten blir mer och mer medveten om hur viktigt det är för miljön. Men framförallt, det är ju så vackert!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som exempelvis en så vardaglig produkt som en stilig borste från Iris Hantverk, framtagen av en mycket skicklig blind hantverkare som lärt sig yrket under 14 år. Jag blir själv lite nostalgisk, eftersom jag satt med i deras första styrelse där vi tillsammans tog fram sortiment för Iris Hantverk som tillhör de blindas riksorganisation SRF för flera år sedan. Jag upptäckte då hur sensuell den taktila upplevelsen blir när en blind hantverkare med sitt inkännande arbete, framställer en produkt. Den aktuella borsten vann även Formex årliga designpris!

Keramik är ett annat hantverksmaterial som ligger i tiden. Magiska Paradisverkstaden är ett familjeföretag som är väl värt ett sommarbesök på Öland. Här arbetar familjen Paradis, Eva, Olof, Hannah och Moa med formgivningen. De gör enkla och ornamenterade former i milda pastellfärger, som man aldrig kan bli trött på och som skapar lust att dekorera.

      LÄS MER: Så här klär vi oss nästa sommar

Formgivare Moa Gustafson från Umeå arbetar för hand i lera och har tagit fram en vacker kruka för sticklingar. Leran är ett poröst material som transporterar fukt från moderplanta till stickling. Med en sådan kruka i sin ägo kan man själv få känslan av att vara med och skapa.

Sveriges mest kända glasbruk idag är nog Kosta Boda. Här framställer man mest bruksglas, men ännu så länge även lite konstglas som de tidigare var mycket kända för. Men självaste konsten i det som produceras idag lägger man stor vikt vid ändå med hjälp av många inbjudna formgivare, exempelvis Mattias Stenberg och hans tre samtida nya vasformer “Septum”, Frida Fjellman med “What’s up” skulpterade kaninhuvuden och Åsa Jungnelius, som alla nu presenterade sina senaste alster för pressen över ett glas champagne i “Crystal Magic” som Åsa skapat.

Lena Bergström är ytterligare en formgivare och konstnär som Kosta Boda anlitar och som de flesta kombinerade formgivare/konstnärer arbetar hon med olika hantverksprodukter. Nu på Formex presenterade hon sitt arbete för ett annat känt värmländskt hantverk, linneväveriet Klässbol. De har förnyat sin tradition med vacker färgsättning som Lena framställt. Klässbol är bland annat känt för bordsdukningslinnet som används till den årliga Nobelmiddagen i Stadshuset i Stockholm.

      LÄS MER: Hudvård för sol, vind och vatten för oss vuxna

Om jag skall summera säsongens utställningar på Formex och de nyheter som syntes, så handlar det just om ny färgsättning av olika produkter, många inslag av orienten och deras traditionella hantverk, lekfulla föremål och vackra blomstermotiv. Särskilt av danskan Pernille Folcarelli som arbetar med grafiska mönster på tavlor, textilier och tapeter i bland annat flera gröna toner.

ANNONS

Starka trender är annars nyanser av lila och aubergine till mörkgrått, mättade rosa toner till både brunt och grått och så lite mer populärt redan nu, alla glada och barnsliga pasteller.

Det jag blev mest glad över var också den läckraste montern; stora metallkronor i olika former täckta med slingrande gröna eller naturvita växter en ny idé skapad av Agneta Törnqvist, en otroligt begåvad kreatör som också arbetar som dekoratör och med setdesign, som är ytterligare en konstform!

Formex har öppet t.o.m lördag den 20 januari.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS