News55

Bra att veta: Så känner du igen en giftig orm

orm
Enligt Världshälsoorganisationen finns det över 600 giftiga ormarter på jorden, men endast 200 kan skada människor. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Ormar har olika beteenden och lever i varierande omgivningar. De har också olika varningssignaler innan de går till angrepp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skallerormar skakar sina skallror på svansen för att skapa ett högt klickande ljud som en varning innan den går till angrepp.

Den farligaste ormen

Vattenmockasinen är en annan farlig orm och en av de giftigaste ormarna i USA. Har man otur stöter man på den vid floder, träsk, dammar och sjöar. Den är vanlig längs hela Mississippifloden och i folkmun kallas den ”cottonmouth” (Momullsmun) på grund av dess vita gap, rapporterar Pet é Pop.

Ett bett från det vita gapet kan leda till döden inom ett par timmar. Vattenmockasinen attackerar endast när den känner sig hotad.

Har du ormar som husdjur ska du vara medveten om att de kan vara rymningsbenägna, speciellt om de är farliga.

Triangulärt huvud och gulgrön ögonvita

Giftiga ormar har en mer triangulär huvudform jämfört med icke-giftiga ormar. De kan också särskiljas genom ett par hål i huvudet, men det kan vara svårt att se.

Giftormar känns också igen på vertikala pupiller och grön-gula ögon. Korallormen, en annan giftig orm, har dock runda pupiller.

ANNONS

Stöter du på ormen..

Håll dig lugn om du stöter på en orm, och stressa den inte. De flesta ormar attackerar inte om de inte känner sig hotade eller stressade.

Enligt Världshälsoorganisationen finns det över 600 giftiga ormarter på jorden, men endast 200 är farliga för människan.

Läs också:

Orm på vift hamnade i kurran hos polisen

Stjärnan i konkurs – köpte exotiska ormar för miljoner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS