News55

Det är inte bara människor som flirtar

En typ av Odorrana-groda som finns i Thailand, dock inte den som flirtar
En typ av Odorrana-groda som finns i Thailand, dock inte den som flirtar. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Rushenb)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Grodor flirtar. När en groda av arten Odorrana tormota ser en hane som faller henne i smaken lockar hon till sig honom genom att blinka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Kina finns en grodart som ingår i släktet Odorrana och familjen egentliga grodor, de lever i strömt vatten och hanarna är fler än honorna, det skriver Wall Street Journal.

Grodorna flirtar

När hanarna är beredda att para sig skickar de ut en störtflod av hackiga kvittrande ljud och honorna blinkar till de hanar de är intresserade av.

När honan blinkar mot en hane har det inte bara syftet att förföra.

Honorna är omgivna av en armé av kacklande friare och då kan det vara mer effektivt om honorna flirtar med ögonen än att de försöker överrösta oljudet.

Studie om beteendet

I mars publicerades det kinesiska universitetet Anhui Normal en studie om de här grodornas parningsbeteende.

Enligt Fang Zhang, professor vid College of Life Sciences vid Anhui Normal University i Wuhu City, Kina och en av studiens författare, är studiens lilla urvalsstorlek en begränsning.

ANNONS

Dock är det mycket svår att uppnå naturlig parning i det vilda i en studie och det kommer behövas mer studier på fler grodor för att testa forskarnas initiala teorier.

Nya knep ska få pandor att para sig

Det går mot parningstid för jättepandorna på Köpenhamns zoo. Pandahonan Mao Sun är bara brunstig en till två dagar om året, och fyra år i rad har parningssäsongen slutat utan önskat resultat. Därför provar djurparken nya metoder.

CC BY-SA 4.0

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS