News55

Gör din trädgård till en blommande oas

Pioner är en av de blomsorter som lätt kan kan förvandla en trädgård.
Pioner är en av de blomsorter som lätt kan kan förvandla en trädgård till en vacker oas. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 01 juni 2024

Vi har äntligen hunnit till försommaren, den bästa tiden i din trädgård då grönskan fortfarande är skir och inte hunnit anta de mörkare tonerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vill du förvandla sin trädgård till en blommande oas? Dhalior och pioner gör storverk och mångfalden inom respektive sort är fascinerande.

Det är tacksamt att odla pioner eftersom de är tåliga och klarar både sol och skugga, men de blommar förstås längre i skuggan.

En tumregel är att inte odla pioner där det tidigare funnits pionodlingar men alternativt kan man blanda i kompost eller köpa en säck ny jord som är lämplig, enligt Land.

Plantera pioner

Luktpioner vill ha djup, näringsrik och gärna lite tyngre jord medan buskpioner mår bäst i lättare, väldränerad jord.

När man planterar pioner i sin trädgård ska man gräva cirka 50 centimeter djupa gropar som helst är lika breda och fylla upp dem med jord.

Dhaliat för din trädgård
Dhaliaträdgården i Enskede Gård, Stockholm. (Foto: Cecilia Bolter)

Skotten ska inte planteras långt ned utan 3–5 centimeter under markytan. Om pionen hamnar för långt ner i jorden slutar den att blomma och då bör man helst plantera om den på ett nytt ställe.

ANNONS

Den ska ha rikligt med vatten.

Dhaliaträdgården
ANNONS

Skötselråd för dhalia

Dahlior är enkla att sköta och trivs bra i soligt till halvskuggigt läge i vanlig jord, men de behöver mycket vatten och näring. Är de välskötta kan de i princip blomma hela sommaren och långt inpå hösten.

Det är bra att gödsla jorden någon vecka innan man planterar dhalior. Därefter kan man göra om processen någon gång under högsommaren och helst med ett preparat som innehåller mindre kväve.

Mot slutet av augusti kan det vara lämpligt att upphöra med gödsling då knölarna börjar sin avmognadsprocess inför vintervilan.

Man ska plocka bort vissnade blommor under hela säsongen eftersom dhalior mår bäst av det. Om man vill ta frön från en planta ska man spara vissnade blomställningar och låta dem torka tills man kan plocka dess frön.

Fördelarna med odling och plantering för seniorer

ANNONS

Svenska forskare: Teknik som ökar grödors tillväxt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS