News55

Ny metod avslöjar hur Antarktis glaciärer smälter

Glaciärer smälter
Ran, en obemannad undervattensrobot, sändes ut under den flytande glaciären Dotson i västra Antarktis för att skanna av isens undersida (Foto: pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Forskare vid Göteborgs universitet har framgångsrikt använt undervattensroboten Ran för att kartlägga undersidan av en flytande glaciär. Nya insikter och forskningsrön kan upplysa oss betydligt mer om föränderliga havsnivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Denna banbrytande expedition har resulterat i den första detaljerade kartan av en glaciärs undersida, vilket kan ge värdefulla insikter om framtida höjningar av havsnivåer, rapporterar Göteborgs univeritet i ett pressmeddelande.

Undervattensrobot gjorde kartläggningen

Ran, en obemannad undervattensrobot, sändes ut under den flytande glaciären Dotson i västra Antarktis för att skanna av isens undersida med avancerat ekolod.

Under 27 dagar färdades Ran över 100 mil under glaciären och nådde så långt som 17 kilometer in från iskanten. Den insamlade datan avslöjade komplexa detaljer och viktig information.

Glaciärens avsmältning
Ran kunde för första gången mäta strömmars betydelse och bekräfta deras inverkan på avsmältningen i glaciärens västra del. (Foto: Pexels)
ANNONS

Viktiga upptäckter

Forskarna upptäckte att glaciären smälter snabbare där starka undervattensströmmar passerar nära isen.

Ran kunde för första gången mäta dessa strömmar och bekräfta deras inverkan på avsmältningen av glaciärens västra del. Dessutom identifierades vertikala sprickor som också bidrar till smältningsprocessen.

ANNONS

Det har fastställts att mänsklig aktivitet utsätter haven för överhängande hot genom fortsatt utsläpp av fossila bränslen, vilket höjer vattentemperaturen och påverkar hela eko-system. Det påskyndar också avsmältningen av glaciärer i Antarktis.

Oväntade mönster och nya frågor

Kartläggningen avslöjade oväntade mönster på glaciärens undersida och djupa formationer som påminner om sanddyner.

Dessa strukturer kan ha formats av strömmande vatten och jordens rotation, vilket väcker nya frågor om glaciärers dynamik.

Karen Alley, glaciolog från University of Manitoba, påpekar att kartorna från Ran ger en mycket mer detaljerad förståelse av Antarktis flytande glaciärer än tidigare.

Pingviner i Antarktis.
Det har fastställts att mänsklig aktivitet utsätter haven för överhängande hot genom fortsatt utsläpp av fossila bränslen. (Foto: Pexels)

Utmaningar och fortsatt forskning

Trots framgångarna med Ran stötte forskarna på utmaningar. De förlorade Ran under en expedition 2024, vilket innebar att all planerad data inte kunde samlas in.

ANNONS

Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, är ändå hoppfull om att kunna ersätta roboten för att fortsätta den pågående utforskningen.

Bättre förutsättningar att förutse förändringar

Kartläggningen av glaciären Dotsons undersida ger nya data som kan förbättra klimatmodeller för att förutsäga framtida förändringar av Antarktis isar.

Samarbetet mellan oceanografer och glaciologer, som kombinerar fjärranalys med oceanografiska data, är avgörande för att förstå och förutsäga de pågående förändringarna.

Läs också:

Ökande temperatur hotar jordens grundvatten

Mänsklig aktivitet utsätter haven för tre stora hot

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]