News55

Mänsklig aktivitet utsätter haven för tre stora hot

solen skiner över havet. Vi är beroende av haven för våra liv, men världens hav utsätts nu för tre stora hot och de beror på mänsklig aktivitet
Vi är beroende av haven för våra liv, men världens hav utsätts nu för tre stora hot och de beror på mänsklig aktivitet. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Världens hav står inför tre stora hot: extrem värme, syreförlust och försurning. En tredjedel av havsytan är särskilt sårbar för dessa hot, som drivs på av förbränning av fossila bränslen och avskogning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att de extrema förhållanden som under de senaste decennierna har blivit mycket mer intensiva stressar planetens mångfald av marint liv, det skriver The Guardian.

Mänsklig aktivitet

Enligt forskningen står världens hav inför ett trefaldigt hot av extrem uppvärmning, förlust av syre och försurning.

Studien fann att ungefär en femtedel av världens havsyta är särskilt sårbar för de tre hoten, som slår samtidigt och drivs på av mänsklig aktivitet, som förbränning av fossila bränslen och avskogning.

Forskningen visar att i de drabbade havens 300 översta meter varar de här sammansatta händelserna nu tre gånger längre och är sex gånger mer intensiva än de var i början av 1960-talet.

ANNONS

Extremt nytt tillstånd

Studiens huvudförfattare, Joel Wong, forskare vid ETH Zürich, varnar för att världshaven på grund av klimatkrisen redan har trängts in i ett extremt nytt tillstånd.

I studien har forskarna analyserat förekomster av extrem värme, deoxygenering och försurning och funnit att sådana extrema händelser kan pågå så länge som under 30 dagar.

ANNONS

Tropikerna och norra Stilla havet är särskilt påverkade av de tre sammansatta hoten.

Klimatforskare oroas av havets ökande uppvärmning som de senaste månaderna varit extraordinär. 

Extrema havstemperaturer

“Värmen har bokstavligen varit skyhög, det har varit häpnadsväckande att se. Vi kan inte helt förklara de temperaturer vi ser i Atlanten, till exempel, vilket är en del av anledningen till att orkansäsongen är ett sådant problem i år. Det är ganska skrämmande”, säger Andrea Dutton till The Guardian.

Hon är geolog och klimatforskare vid University of Wisconsin-Madison och har inte varit involverad i den nya studien. 

Förutom den ökande värmen, som tvingar fiskar och andra djur att flytta, om de kan, betalar haven också ett annat högt pris för att det suger upp enorma volymer värme och koldioxid från utsläpp av människors fossila bränslen. 

Den extra koldioxiden gör havsvattnet surare, vilket löser upp skalen på marina varelser, samt gör havet syrefattigt.

Beroende av haven

ANNONS

“Det här dokumentet klargör att det här händer nu och att dessa sammansatta hot kommer att driva organismer förbi deras brytpunkter. Människor måste inse att haven har buffrat oss från mängden värme vi har känt på land som människor, men att detta inte har varit utan konsekvenser”, säger Andrea Dutton till The Guardian.

Hon tillägger att haven inte bara är en trevlig bakgrund för våra selfies på sommaren, vi är beroende av dem för våra liv och det är väldigt viktigt att vi inser det, skriver The Guardian.

Så hotar klimatförändringarna äldres hälsa

Om världen snart inte slutar att bli varmare kan äldres hälsa hotas. Riskerna för att fler äldre dör ökar också.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS