News55

Så lyckas du med bärplockningen – varje gång

bär
Sommaren bjuder på mogna bär i mängder, så här maximerar du din skörd. (Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 01 aug. 2024Publicerad: 01 aug. 2024

Att plocka bär är en älskad tradition som förenar naturupplevelse med belöningen av att samla in naturens små skatter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När sommaren når sin fulla blomstring och skogarna fylls med frukt, öppnar sig en värld av färgglada och läckra bär som väntar på att plockas.

Oavsett om du är en erfaren plockare eller nybörjare, erbjuder bärplockning en chans att njuta av den friska luften, upptäcka natursköna platser och samtidigt fylla korgen med bär som du kan använda till allt från sylt och saft till pajer och smoothies.

Men för att maximera din bärplockning och säkerställa att du får ut det mesta av denna sommaraktivitet, är det viktigt att vara väl förberedd och känna till några grundläggande tips och trick.

bär skog
Se till att ta på dig bra och insektsskyddande kläder när du beger dig ut i bärskogen. (Foto: Janerik Henriksson / TT)

Bärprognosen

Bärprognosen från Sveriges Lantbruksuniversitet är återinförd efter ett par års uppehåll, nu utan att inkludera mängden bär.

Den fokuserar på när bären är som mest mogna, vilket kan hjälpa plockare att optimera skörden. Prognosen bygger på data från sex mätplatser och väderdata från SMHI, med många års historiska mätningar som grund.

Enligt Land är 2024 ett speciellt år eftersom både blåbär och hjortron mognat tidigt, och liknande väntas för lingonen.

ANNONS

Bärprognosen från SLU inkluderar kurvor med data på engelska och ger viktiga datum för när bären är mogna, när de är maximalt mogna och när de övermognar och försvinner.

ANNONS

De bästa knepen

För att göra bärplockningen både bekväm och effektiv är det viktigt att ha rätt utrustning och kläder, förklarar Allt om mat.

Klä dig i bekväma kläder som är lämpliga för vädret. Helst långärmade skjortor och byxor för att skydda mot insekter och rispor.

Använd stövlar eller kraftiga skor som klarar fukt och ojämn terräng. Komplettera gärna med en hatt eller keps för att skydda mot solen och ytterligare insekter.

När det kommer till själva bärplockningen, är en bärplockare ett bra verktyg, särskilt för små bär som lingon och blåbär, då den gör det enklare att samla bären utan att skada dem.

Korgar eller hinkar är att föredra framför plastpåsar, eftersom plastpåsar kan pressa bären och göra dem mosiga.

Se även:

ANNONS

Experten om hur du plockar svamp. News55

Så blir trädgården ett färggrant paradis. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS