News55

Skadedjurssanerare: Var snäll mot getingar

En makrobild på en geting. En skadedjurssanerare som ofta får samtal om getingar påminner om hur viktiga de är för ekosystemet och menar att vi inte ska strida mot dem
En skadedjurssanerare som ofta får samtal om getingar påminner om hur viktiga de är för ekosystemet och menar att vi inte ska strida mot dem. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Om du drabbas av skadeinsekter i din trädgård kan det vara svårt att bli av med dem, särskilt myror, det finns ingenting som helt säkert fungerar mot dem. Getingar ska du däremot helst låta vara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De vanligaste insekterna som skadedjurssaneraren Uffe Gustafsson får samtal om på sommaren är myror, bin och getingar, der rapporterar Ålands Radio.

Myror

Uffe Gustafsson berättar att det är särskilt knepigt att bli av med myror och att det inte finns någonting som är hundraprocentigt.

“Det är ju så om du försöker ta livet av ett myrbo så kommer det inom en snar framtid komma ett nytt samhälle dit”, säger han till Ålands Radio.

Det kan enligt honom hjälpa att försöka hålla gräset kort och hålla städat under huset. Det kan också hjälpa att försöka tvätta där myrorna springer.

ANNONS

Getingar

Getingar kan både störa och sticka oss, men Uffe Gustafsson tycker att vi måste lära oss att leva med dem eftersom de är viktiga för ekosystemet.

Dessutom gör getingar ingenting så länge vi håller oss lugna och låter dem vara ifred, i flera år har det dessutom varit väldigt dåligt med getingar.

ANNONS

Uffe Gustafsson menar att även om du upplever att du haft jättemånga getingar hos dig har det överlag varit dåligt med dem.

“Det är en skrämmande utveckling för skulle getingarna gå och dö ut, då har vi katastrof inom växtriket”, säger han till Ålands Radio.

Väldigt viktiga

Uffe Gustafsson berättar att biologer brukar säga att om getingarna skulle försvinna så är grässtrån den enda växtlighet vi skulle ha kvar för allt annat skulle ätas upp av skadedjur eftersom getingarna ju är köttätare.

De är också pollinatörer och är viktiga för vissa växter som exempelvis murgröna. Världsnaturfonden skriver att vi helst ska låta getingbon vara ifred och att vi ska undvika kemikalier och insektsmedel som kan sklada dem.

“Jag brukar säga att man ska försöka vara snäll med getingarna i stället för att strida emot dem”, säger Uffe Gustafsson till Ålands Radio.

Så blir du av med getingar – med 4 växter

Det finns flera knep att pröva i kampen mot irriterande getingar. Visste du att det finns vissa växter som håller getingarna på avstånd?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS