News55

Njut av solrosor i sommar – så lyckas du med odlingen

odla solrosor i sommar
Odla solrosor och njut av färgglada blommor hela sommaren. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Solrosen är en riktig klassiker att odla. Genom att följa några enkla råd kan du njuta av den härliga blomman på uteplatsen i sommar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den färgglada solrosen är en högväxande och värmeälskande sommarblomma som är lätt att odla.

Blomman uppskattas dock inte bara av oss människor. Den attraherar även pollinerande insekter och fåglar, som gärna äter fröna i slutet av säsongen.

Som om det inte vore nog fungerar solrosen som en gröngödslingsväxt som förbättrar jorden, skriver Hemtrevligt. Dessutom kan blomman absorbera gifter ur marken. 

Få ett försprång mot sniglarna i sommar

För att kunna njuta så länge som möjligt av de härliga blommorna kan det vara en god idé att förodla. Det gör också att man får ett försprång mot de glupska mördarsniglarna som tyvärr också älskar solrosor. 

Man bör helst förså i mars och april för att få en så tidig blomning som möjligt. Många sorter blommar sextio dagar efter sådd, medan andra kan ta lite längre tid på sig.

Så i fuktig planteringsjord, eller i en mix av planteringsjord och såjord på toppen, och lägg fröet en centimeter ner i jorden. När första bladet har dykt upp över jordytan bör man ställa krukan ljust och svalt, skriver Leva & Bo. Om solrosorna står för varmt kan stjälkarna snabbt bli väldigt höga och gängliga.

Det går dock att rädda, med ett enkelt knep från blomsterodlaren och författaren Hanna Wendelbo. Plantera om blomman i en ny kruka och “ringla ner stjälken som en gammaldags telefonsladd”. Det bildas nämligen nya rötter längs hela stammen, skriver Wendelbo på sin blogg.

ANNONS

Den som inte har problem med sniglar kan direktså så fort jorden har blivit tillräckligt varm, vilket oftast är i maj eller juni. Lägg fröer med ungefär tre centimeters mellanrum, en centimeter ner i jorden.

Tänk på att stötta de höga solrosorna med någon typ av växtstöd. Varför inte testa att skapa egna stöd med grenar som ligger och skräpar i trädgården? Läs mer om hur du kan ta till vara på pinnar och ris.

Läs vidare:

Så kan hatad blomma gynna din gräsmatta

Svenskar rusar till trädgårdshandeln – blomma skapar hysteri

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS