News55

Nu kan du dofta som Julius Caesar

Julius Caesar
Telinum, Julius Caesars nya parfymen, kommer att säljas på den franska och turkiska marknaden i oktober i år. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 21 sep. 2024

Nu kan vem som helst dofta som den romerske kejsaren Julius Caesar för drygt 2000 år sedan. Arekeologiska fynd har givit intressanta ledtrådar till historiska doftideal – även Julius Cesars.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dofter har alltid fascinerat människan, eftersom de har så stor betydelse för hur vi upplever en person, en maträtt, eller vad som helst annat. Lukt- och smaksinne hänger i hop och den  som tappar luktsinnet, tappar vanligtvis intresset för mat och dryck, eftersom den behagliga upplevelsen försvinner.

Den kroppsliga doften är lika viktig och trender kommer och går i parfymens värld, vilket Dagens PS skrivit om.

Dofter har en viktig roll i de flesta kulturer, och har så haft genom historien. Studier och forskning kring tidigare civilisationer har omfattat mat och dryck som var vanligt eftersom det är så nära förknippat med livsstil. Med smaker träder också dofter in som ett naturligt inslag.

Arkeologisk forskning

Arkeologisk forskning har hittat många fynd om den romerska civilisationen som blivit återgivna i böcker och filmer. Man har till exempel kunnat fastställa att parfymen var viktig  redan på den tiden, oavsett social klass. Bemedlade personer kostade gärna  på sig unika oljor och sällsynta doftsubstanser för att markera social status, rapporterar Världens Historia.

En förvånansvärt välbevarad parfymflaska har gett ett sällsynt doftfönster till antikens Rom. Kemiska analyser av innehållet i den 2 000 år gamla flaskan visar att en av ingredienserna var patchouli, rapporterade forskare i en artikel i tidningen Heritage. Den jordnära doften är vanlig i moderna parfymer, men dess användning av romarna var inte känd förrän nyligen, rapporterar Science News.

Patchouli kommer från en tropisk växt i Sydostasien som kallas Pogostemon cablin. Det nådde troligen Rom genom handelsnätverk. 

Julius Caesar
Den återskapade parfymen innehåler bland annat mynta, bergamott, lavendel och patchouli (en eterisk olja). (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Caesars doft snart på marknaden

På liknande sätt har man kunnat fastställa ungefär vilka parfymer som kejsaren Julius Caesar använde. Utifrån många rön och forskning har man återskapat vad som anses ha varit kejsarens parfym.

Den återskapade parfymen innehåler bland annat mynta, bergamott, lavendel och patchouli (en eterisk olja), några av ingredienserna som de turkiska forskarna har tagit fram tillsammans med kommersiella aktörer. 

Telinum, den nya parfymen, kommer att säljas på den franska och turkiska marknaden i oktober i år. Den kommer att möta hård konkurrens från andra varumärken som redan säljer kejsaren Caesars doft med liknande ingredienser. 

Gåtan är nu löst

“Hur Caesar doftade, vad som fanns i hans parfym, var han fick sin parfym eller vem som gjorde den åt honom har alltid varit en föremål för stor nyfikenhet. Nu har innehållet i hans parfymer till stor del klarlagts med utgångspunkt i uppgifter från både gamla författare och hans nära vänners verk”, förklarar Scent Culture and Tourism Association, som ligger bakom lanseringen av den återskapade parfymen. 

Läs också:

Nya doft-trenden ger vulkankänsla

ANNONS

Så här bör du dofta i höst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS