Allt fler får gröna fingrar och intresserar sig för hållbar odling i bland annat självförsörjande syfte. Intresset för odling bara växer.
Mest läst i kategorin
En undersökning av FOR:s (Fritidsodlingens riksorganisation) visar att 87 procent av alla svenskar har tillgång till odling i varierande form. Det rör sig om allt från balkongodlingar och kolonilotter till villaträdgårdar och kollektiva odlingar. Rapporten finns tillgänglig här.
Svenskarna uppskattar sina trädgårdar och många som inte har någon längtar efter en grönskande uteplats. Det finns ett växande engagemang i att skapa gröna oaser samtidigt som trädgården blivit en fristad för hortikultur, socialt umgänge och meditativ avkoppling, skriver Senioren.
Vissa personer har tagit odling till en annan nivå. Anki Pozson bor i ett växthus med eget kretsloppssystem som hon låtit bygga själv. En grönskande oas med exotisk växtlighet, skriver Hus & Hem.
Fritidsodlingen – en styrka för hållbarhetsmålen
Analysen visar hur svenska hushåll använder sina trädgårdar för både nöje och engagemang i miljövänliga odlingsmetoder. Fritidsodlingen har samtidigt vuxit till en viktig samhällsnytta.
Bland personer som odlar ätbara grödor toppar potatis och andra rotfrukter, även frukt av olika slag. Självförsörjning har fått ökat intresse i tider av instabilitet och osäkerhet med risk för konflikter.
“Vi har tagit fram rapporten “Fritidsodlingens omfattning” för att belysa fritidsodlingens betydelse i Sverige. Trädgårdsarbete spelar en stor roll för många svenskar och rapporten ger en bild av hur vanligt det är, vilka som deltar och vilka utmaningar som finns”, berättar Inger Ekrem, ordförande i FOR.
Senaste nytt
Kunskap nyckeln till klimatmålen
Många odlare är engagerade i miljöfrågor som rör hållbarhet och mer än hälften arbetar aktivt för att gynna den biologiska mångfalden i sina trädgårdar. Biologisk mångfald är viktigt för att upprätthålla en varierad växtlighet i både trädgård och vild natur.
Rapporten understryker att kunskap är en viktig grund för att uppnå klimatmålen genom hållbar odling.
“Vi är en bit på väg nu när rapporten är sammanställd, men det finns mycket mer att ta reda på om fritidsodlingens omfattning och betydelse. Som till exempel att kvantifiera hur mycket som verkligen produceras och kan produceras i fritidsodling. Men även andra viktiga värden som trädgård och odling kan ge i form av hälsoeffekter och påverkan på miljön”.
Fakta om undersökningen
Det finns 275 000 hektar trädgårdsmark i Sverige, varav ungefär 235 000 hektar har någon form av växtlighet och cirka 30 000 hektar består av växter som producerar grönsaker, frukt och bär av olika slag, enligt Natursidan.
Sammanfattningsvis:
- 51% av Sveriges vuxna befolkning är intresserade av trädgård och odling
- 38% av befolkningen har ökat sitt intresse för odling de senaste fem åren
- 87% av befolkningen har tillgång till odlingsplats utomhus
- 82% anser att kunskap är viktigt för att kunna odla egen mat
- 50% av de som odlar är självlärda
- 76% av de med odlingsmöjlighet odlar något ätbart
- 33% har ökat sin odlingsyta för ätbara grödor
- 35% av de som odlar ätbart odlar potatis
- 10-15% av den gröna trädgårdsytan består av köksväxter, frukt och bär med flera nyttogrödor
Läs också:
Så skapar du en trädgård din hund trivs i
Gör din trädgård till en blommande oas
Så tar du hand om fallfrukten – lista
Engelska trädgården – vacker men tämjd
Närodlat bättre för miljön – och din plånbok
Trädgårdsdax i höstmörkret – så gör du
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.