Genom att köpa närodlade krukväxter kan du både spara pengar och bidra till en mer hållbar miljö.
Mest läst i kategorin
Växter märkta “Från Sverige” har färre transportmil, är anpassade till svenska förhållanden och stöder lokala odlare.
När du väljer närodlade växter blir klimatavtrycket betydligt mindre genom kortare transporter. Importerade växter kan resa långa sträckor innan de når din butik, vilket innebär större koldioxidutsläpp och slitage på vägar.
Därför bör du välja växter som är märkta “Från Sverige”. Det bidrar till att minska klimatpåverkan. Det kan kännas som en droppe i havet, men om alla lärde sig att tänka miljömedvetet gör det skillnad.
Anpassade för svenska förhållanden
Närodlade växter är inte bara bättre för miljön – de är också mer anpassade till vårt svenska klimat. Svenska odlare odlar plantor som trivs i vårt inomhusklimat och under våra årstider, vilket gör att de håller sig fina längre.
Ett bra exempel är kalanchoe, eller höstglöd, som blommar i upp till 16 veckor och är extremt lättskött. Genom att köpa växter som klarar det svenska klimatet slipper du byta ut dem lika ofta, vilket ger en långsiktig besparing. Det är dessutom vackra växter, skriver tidningen Land.
Senaste nytt
Mer för pengarna
När växter är producerade lokalt, utan långa och dyra transporter, kan butiker erbjuda dem till ett mer konkurrenskraftigt pris. Du får dessutom en produkt som inte bara håller längre, utan som också är friskare och i bättre skick när den kommer hem till dig.
Växter som till exempel höstbegonia och höststjärna är prisvärda blommar och lever länge om de sköts rätt, vilket gör växterna till utmärkta för en tajt budget.
Stötta lokala odlare
När du köper svenskodlade växter stöder du dessutom landets plantskolor och handelsträdgårdar. Det bidrar till att hållbart hantverk och lokal produktion kan leva vidare.
Många växter som säljs i svenska butiker odlas av småskaliga odlare som fokuserar på kvalitet och hållbarhet. Din insats genom att köpa lokalt producerade växter hjälper odlarna att överleva och utvecklas.
Det är ett enkelt sätt att göra skillnad i både ditt hem och för miljön.
Skötselråd till fina höstblommor
Begonia x Hiemalis: En gammeldags växt som är älskad och som finns i många varianter. Den kan blomma i stort sett året runt om du sköter den väl.
Begonia är känslig för uttorkning och man ska aldrig låta den torka ut. Har den en gång blivit uttorkad är det svårt att få den att blomma igen.
Som News 55 skrivit i en tidigare artikel, går det att få en underbar trädgård om planteringarna sker med omsorg. Välj gärna kulörskalor som du tycker om och som matchar. Det är också vackert med iögonfallande kontraster.
Det gäller samma sak för balkongen, men där bör du vara medveten om väderstreck och när eller om balkongen faller i skugga för dina växter, vilket News 55 skrivit om tidigare.
Läs också:
Så blir trädgården ett färggrant paradis
Skapa en trädgård på din balkong
Så vinterrustar du din trädgård – sju enkla tips
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55