News55

Många svenska turistkommuner vill införa turistskatt

Sälenfjällen. Malung-Sälens kommun ansvarar för lederna i Sälenfjällen och det kostar en hel del så kommunens ordförande är positiv till att införa en turistskatt
Malung-Sälens kommun ansvarar för lederna i Sälenfjällen och det kostar en hel del så kommunens ordförande är positiv till att införa en turistskatt. (Foto: Fredrik Sandberg/TT).
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Enligt en undersökning vill hälften av Sveriges turistkommuner beskatta de turister som besöker deras kommuner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT Nyheter har skickat en enkätundersökning om turistskatt till Sveriges 30 mest besökta kommuner och fått svar från 22.

I enkätundersökningen ställdes frågan: ”Vill du att turistskatt ska tillåtas i er kommun?” till kommunstyrelsens ordförande och 1:e vice ordförande.

Av de 22 kommuner som svarat på enkätundersökningen uppger en eller båda politikerna i 11 av kommunerna att de är positiva till att införa någon form av turistskatt, totalt inkom tolv ja-svar.

I åtta av kommunerna svarar en eller båda poilitikerna nej, totalt fick enkäten nio nej-svar.

Motsatta åsikter i Dalarna

“En besöksnäringsavgift eller en turistskatt skulle kunna vara ett väldigt bra bidrag till fortsatt utveckling”, säger Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun, till SVT.

Han säger vidare att de ansvarar för lederna i Sälenfjällen som kostar en hel del.

Liksom Malung-Sälens kommun ligger Orsa kommun i norra Dalarna, men där är synen på turistskatt den motsatta.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande i Orsa, Mikael Thalin (C), anser att en turistskatt skulle signalera att man vill begränsa turismen.

“Jag ser positivt på turismen, jag vill att det ska bli mer turism och fler besökare till Orsa”, säger han till SVT.

Andra kommuner som svarade att de är positiva till en turistskatt är bland annat Kiruna, Sotenäs och Vadstena.

ANNONS

Vill införa turistskatt

Ordföranden i Gotlands regionstyrelse Meit Fohlin (S), har tidigare sagt att hon tycker att en turistskatt ska tillåtas.

Allt fler länder i Europa inför turistskatt, men det är inte tillåtet i Sverige, det vill Meit Folin ändra på rapporterade Sveriges Radio i slutet av juni.

“Det är viktigt att turismen fortsätter att vara en viktig näring och då behöver man också bidra till det lokala”, sade hon till Sveriges Radio.

Det är många som under turistsäsongen använder vatten, sjukvård och hemtjänst på Gotland, en del turister stannar flera månader, men deras skattepengar hamnar i deras hemkommuner.

ANNONS

Meit Folin menar att det vore lätt att lösa så att de som har sommarhus på Gotland, eller någon annanstans, betalar skatt där när de är i sina sommarhus.

Tusentals färre turister när fjälltider kapas

Kortare öppettider och minskat antal platser. De är några av förändringarna som sker i den jämtländska fjällvärlden i sommar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS