News55

Så ska du sova på framtidens tåg

Modern sovvagn
Är det så här som framtidens sovvagnar kommer se ut? I stället för att dela kupé med ett gäng okända, så får du en egen kupé eller en dubbelkupé tillsammans med partnern? (Bild: Wilhelm Berbig)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 07 sep. 2024

Glöm dagens obekväma britsar på dunkande sovtåg. Framtidens sovtåg bjuder på en helt annan John-Blund-upplevelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“SJ, SJ, gamle vän, konstigt att du lever än”, sjöng vistrubaduren Stefan Demert så klokt redan för 50 år sedan. Och inte har det blivit så mycket bättre sedan dess med punktlighet och ökad service.

Utvecklingen på tågområdet generellt har det varit lite sisådär med. Bortsett från hastigheten har tågens inredningar i stort sett haft samma struktur och design genom alla år. Ingen har tänkt nytt – alla har bara byggt som de har gjort innan.

Ljust och funktionellt.
Gången är kvar. Men med en helt annat design. (Bild: Wilhelm Berbig)

Det har varit sex bäddar på liggvagnarna och två eller tre bäddar på i sovkupéerna, och dessa sedan kopplade till en korridor.

Du känner till konceptet.

Nu har dock en österrikisk designbyrå under ledning av Wilhelm Berbig tagit fram ett nytt sovvagns-koncept till framtidens tåg, som är helt skiljt från allt vad du tidigare sett.

Framtidens sovvagn
Välkommen att törna in til ljudet av Europas sken-skarvar. (Bild: Wilhelm Berbig)

I stället för den traditionella planeringen, har byrån ritat en inredning som bygger på singelsängar eller dubbelsängar. Själva sovkupén är lika stor som sängen – lite grand som ett Box-hotell på räls.

ANNONS

Packningen får egen plats

Packning och andra utensilier finns i ett separat skåp kopplat till sovhytten. Smidigt, platsbesparande och ytterst funktionellt.

Wilhelm Berbig lovar också att komforten ska vara minst lika god som på nutida sovvagnar men att den nya planlösningen gör platsen ombord både mer effektiv och mer privat.

Undrar om SJ nappar?

Läs mer om det nya sovvagnskonceptet här.

Snart körs finska tåg på svensk räls. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS