Kryssning är förknippad med lyx, välmående och exklusiva miljöer. Riktigt stora kryssningsfartyg är byggda som mikrosamhällen, parallella med de samhällen där de lägger till.
Kryssningarnas baksida - matförgiftning
Mest läst i kategorin
Det finns dock ett problem; det stora antalet passagerare som lever tätt inpå varandra på en förhållandevis liten yta, vilket ökar risken för smittspridning. Ni kanske minns filmen Triangle of Sadness?
I Triangle of Sadness av regissören Ruben Östlund serveras ypperliga specialiteter och gourmetmåltider till kryssningsfartygets passagerare.
Servicen är oklanderlig och livet ombord är ganska trevligt fram till den dag då en våldsam magsjuka/matförgiftning bryter ut och alla gäster ombord börjar kräkas okontrollerat.
Visserligen är det en ytterst överdriven scen jämfört med hur verkligheten skulle kunna se ut i en liknande situation.
Vanliga smittor på kryssningsfartyg
Victor Malmborg och Henric Sjöström från Sjökaptensprogrammet på Chalmers skrev en uppsats i ämnet smittspridning på fartyg.
De undersökte vilka bakterier och virus som är vanligaste orsaken till ”massutbrott” av gastrorelaterade sjukdomstillstånd på båtar.
Det visade sig att noroviruset som orsakar extremt smittsam magsjuka toppar listan. Viruset sprids lätt mellan människor eller genom besmittad mat.
Senaste nytt
Vad är Norovirus?
Norovirus, som orsakar vinterkräksjukan, är en del av calicivirusgruppen, där sapovirus ingår. Norovirus är den vanligaste orsaken till utbrott av matförgiftning i Sverige och sprids mycket lätt från person till person.
Enligt data från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) skedde mellan 9 och 16 smittoutbrott per år på kryssningsfartyg i USA mellan åren 2010–2017.
Förebyggande åtgärder och hantering
Rederier måste ha utarbetade handlingsplaner för att hantera smittspridning på båtar. WHO och CDC har utfärdat rekommendationer för preventiva åtgärder mot smittspridning, liksom handlingsplaner för hur man ska hantera större sjukdomsutbrott på båtar.
Det handlar om kontroll av smitta, hygien, städning och sanering av utrymmen liksom isolering och behandling av insjuknade resenärer.
Norovirus på kändiskryssning: Minst 175 personer insjuknade
Nyligen insjuknade mer än 175 personer genom spridning av noroviruset under en kändiskryssning, enligt CDC. 152 av 2 144 passagerare på fartyget Celebrity Summit rapporterades sjuka, samt 25 besättningsmedlemmar. Symtomen var bland annat diarré, kräkningar, magkramper och huvudvärk.
Att en sådan smitta skulle bryta ut var ett bakslag för rederiet, vilket ger dålig publicitet.
“Hälsan och säkerheten för våra gäster, besättning och samhällen vi besöker är vår högsta prioritet,” uttalade sig en talesman för Celebrity Cruises via e-post, enligt Yahoo.
Åtgärder för att få kontroll över utbrottet
Fartygets säkerhetsrutiner höjdes till högsta nivå för att förebygga ytterligare spridning av noroviruset. Gästerna informerades om utbrottet och uppmanades till försiktighet och god handhygien.
Saneringsinsatser och förebyggande åtgärder vidtogs för att snabbt få kontroll över läget. CDC mottog ett flertal rapporter om gastrointestinala sjukdomar under utbrottet.
Strikta hälsoåtgärder
Norovirusutbrottet på Celebrity Summit visar vikten av strikta hälsoåtgärder och snabbt agerande för att hantera smittsamma sjukdomar på kryssningsfartyg.
Genom att följa säkerhets- och sanitära rutiner kunde rederiet slutligen få läget under kontroll och minimera spridningen.
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.